fbpx
6.1 C
Kecskemét
2023. március 28., kedd

FRISS HÍREK

A közgyűlésen is téma lesz a virágablakos épület sorsa

Nagy port kavart szakmai berkekben és a közösségi médiában is a városlakók részéről a Kodály Intézet könyvtárépületének sorsa. A csütörtöki közgyűlésre Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője interpellációt adott be, amelyben kéri a testületet, foglaljon állást az épületről.

Várhatóan 2022-re teljesen megújul a Kodály Intézet a Modern Városok Program keretében. Első ütemben a Kéttemplom közi kolostorépületet újítják fel, majd a szomszédos Kada Elek középiskola helyén lesz egy új tömb; kollégiummal, könyvtárral, archívummal és egy modern, 350 ülőhelyes hangversenyteremmel bővítik az intézményt, természetesen csak miután a Kada iskola a Rudolf laktanyába költözött.

Április 16-án már ismertette a vázlatterveket Mányi István építész, és akkor hangzott el először, hogy a jellegzetes, virágablakos könyvtárépületet statikai problémák miatt el kell majd bontani. A Kecskeméti Városszépítő Egyesület ezzel viszont nem ért egyet. úgy gondolják, hogy egyedisége és építészeti értékei miatt a város jelképévé vált, a Kerényi József által tervezett épületet meg kellene tartani, vagy legalábbis az utcafront részét megőrizni az utókornak. Az önkormányzathoz benyújtott indítványukban kérték, hogy a közgyűlés helyezze helyi építészeti örökségvédelem alá az épületet.

Öveges László főépítész válaszában az állt, hogy korábban volt lehetőség védelmet kérni Kecskemét nevezetes épületeire, de a Kerényi József által tervezett könyvtárépület nem került be az egyeztetések során a listába, amelyet 2018. októberében az Önkormányzat megrendelt örökségvédelmi dokumentációban. Így nincs már lehetőség védelem alá helyezésre, a beruházás kezdetekor a szóban forgó épület nem állt védelem alatt. Ennek módosítása az építtető számára beruházási nehézségeket, közbeszerzési eljárás újrakezdését, kivitelezési munkák eltolódását jelentené. Összegezve nem foglalkoztak érdemben a Városszépítők és a további petíciót benyújtó szakmabeli kérésével.

Hasonló cikkünk:  Lemondana két óvodájáról is az önkormányzat
Hasonló cikkünk:  Kecskeméti politikusok nevei a Schadl-Völner-ügy nyomozati anyagában

Átdolgozott elképzelések szerint az új tömbön üveggrafikával jelenítenék meg a virágablakokat, térbeliségüket holografikus eszközökkel igyekeznének megidézni. Ezt azonban többen nem tartják elfogadhatónak, úgy érzik, nincs Kecskemétnek beleszólása az épület sorsába, kész terméket kapnak majd egy külső megrendelőtől.

Király József építész és önkormányzati képviselő azonban nem szeretné annyiban hagyni az ügyet, ezért interpellációt nyújtott be a csütörtöki közgyűlésre.

A fejleményekről a kecskeméti testület november 21-ei ülése után beszámolunk, továbbá megkértük a Városházától, hogy a bontási munkálatokra már kiadták-e az engedélyeket, és ha igen, mikor kezdenek neki.

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...