fbpx
2 C
Kecskemét
2023. január 30., hétfő

FRISS HÍREK

Diákcsemege Japánból

MUNAKATA Shikō (1903- 1975), a világhírű japán fametsző művész emlékmúzeuma Aomoriban, Kecskemét japán testvérvárosában található. A még életében legmagasabb művészeti elismerésben részesült Mester tiszteletére szülővárosa az elmúlt évben immár harmincegyedik alkalommal hirdette meg azt a pályázatot, amelyre végülis 3.676 alkotás érkezett. E hatalmas mennyiségű műből a zsűri valamivel több mint 400 darabot tartott alkalmasnak arra, hogy reprezentálják az alap- és középfokú, valamint a speciális képző oktatási intézmények tehetséges hallgatóinak javát.

(Mint emlékezetes, ez év tavaszán a Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola japán partnereinek aktuális küldeményeit bemutatták; amelyet őexcellenciája Sato Kuni nagykövet asszony nyitott meg.)

Most a Hírös Agóra kebelébe tartozó Kecskeméti Ifjúsági Otthon Diák Galériájában tárják közszemlére a japán ifjúsági fametszők   seregletének legkiemelkedőbb és díjazott munkáiból készített válogatást a helyi szervezők.  A közel száz darab, nagy méretű, változatos, a mai  egyetemes diák-világot és életérzést megörökítő fekete-fehér metszetek  közül 43  alkotás   még a megelőző pályázaton a  legjobb és arany minősítést nyertek közül való. A 2018. évi legkiemelkedőbb művek közül szintén csaknem félszáz eredeti, javarészt 10-13 éves diákok által készített alkotást küldött el hazánkba a versenybizottság. Az „Aomori tehetségei. Diákcsemege Japánból” című kiállítást 2019. november 9-én, szombaton 16 órakor nyitja meg Szappanos István festőművész, főiskolai tanár. A kiállítás szervezését az immár negyedszázados múltra visszatekintő Kecskemét-Aomori Magyar-Japán Baráti Kör és a Neumann János Egyetem Pedagógiai Karán belül működő Magyar Gyermekkultúra Módszertani Központ vállalta magára. A megnyitó délutánon meglepetés-programmal a három évvel ezelőtt megalakult Sugoi Kecskemét Anime/Manga Klub fiataljai készülnek.

Hasonló cikkünk:  Kultúra Közös Piaci alapon - David Yengibarian az új programsorozat első előadója
Hasonló cikkünk:  Március 1-től kevesebbe kerül a kecskeméti tanulók bérlete

A kiállítás nyitó s a kísérő program nyilvános; megtekintése és a részvétel ingyenes.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...