fbpx
-3.5 C
Kecskemét
2023. november 30., csütörtök

FRISS HÍREK

Szoci klímakonferencia: A Fidesznek nem érdeke a klímaváltozás elleni harc

- Advertisement -

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke megválaszolta azt a kérdést a konferencián, ami bennünk is azonnal felmerült, amikor megkaptuk a meghívót. Azt, hogy a klímaváltozás elleni harcról miért szocialista politikusok beszélnek. Hiszen általában nem ehhez a párthoz kötjük a zöld ügyeket. A pártelnök úgy fogalmazott, hogy a szociáldemokrácia és a környezetvédők közös pontja a kizsákmányolás elleni küzdelem, vagyis ezt a két szereplőt éppen a történelmi hagyományaik kötik össze. Hiszen a szocdemek a munkavállalók elleni kizsákmányolás ellen lépnek fel, a zöldek pedig a természeti erőforrásaink, és a jövő kizsákmányolása ellen folytatnak csatát. Az MSZP szerint annyira súlyos a helyzet, hogy muszáj a politika középpontjába állítani a zöld ügyeket, és ezért a Párbeszéddel is szorosabbra fűzik a szálakat. Tóth Bertalan bejelentette, hogy erről egyeztetett Szabó Tímea párbeszédes társelnökkel, és megállapodtak, hogy összehangolják a munkát az önkormányzatokban, és civil zöld szervezetekkel is.

A szocialisták elnöke néhány percnyi bevezető gondolat után keményebbre váltott, és azzal esett neki a regnáló hatalomnak, hogy annak érdeke fűződik hozzá, hogy ne legyen változás, és ezért nem is küzd a klímaváltozás ellen. Szerinte Kósa Lajos kijelentéséből is világosan látszik ez, aki a brazíliai erdőtűz idején azt találta mondani, hogy csak a bozót ég.

Lekicsinylően beszélnek erről a témáról. De e mögött is meg lehet találni az érdekeket. Itt vannak az oligarchák, Mészáros és Garancsi, akik abban érdekeltek, hogy a fosszilis energiát továbbra is használni lehessen. És ők azok, akik üzletelnek az oroszokkal kőolajról és gázról. De itt a Mátrai Erőmű is, ahonnan egyre aggasztóbb hírek érkeznek – fogalmazott Tóth Bertalan.

Talán ezért is vétózták meg az uniónak azt a javaslatát, amely előre mutat. Mert az szembe menne az ő érdekeikkel

– tette hozzá a pártelnök.

Hasonló cikkünk:  Dobos József vállalta a lemondást, mégsem tartotta a szavát

A tét óriási. Arról van szó, hogy mi lenne, ha 40-50 fokban kellene hónapokig élnünk? Ha így lenne, akkor lenne-e elég ivóvizünk? És egyáltalán vizünk, hogy maradhasson valamilyen mezőgazdaságunk? – vetett fel néhány kérdést a szocialista politikus.

Gurma Zita sem a finomkodó szövegíró tollát vette elő a beszéd megírásakor.

A Fidesz nem csupán a politikai légkört szennyezi, hanem a levegőt is – jelentette ki az országgyűlési képviselő. Majd néhány sokkoló adatot sorolt. Mint mondta, Magyarország Gabont megelőzve a 146. a világranglistán a levegő tisztaságát tekintve. „Tök utolsók vagyunk” szükebb térségünkben, Európában – tette hozzá. Hazánkban évente 13 ezren halnak meg a levegő minősége miatt. A lakosság számának arányában Kína után nálunk halnak meg a rossz levegő miatt a legtöbben. Erre nincs mentség Gurmai Zita szerint. Megjegyezte, hogy Kecskeméten is nőtt a légszennyezettség.

A poltikus szerint a kormány nem akar tisztább levegőt, és az erre irányuló kezdeményezéseket is akadályozza.

Kormányzati és helyi rossz döntések sora miatt vagyunk rossz helyzetben –  fogalmazott a képviselő. Például Budapesten az autós közlekedést erősítették a tömegközlekedéssel szemben, de az EU-s mezőgazdasági pénzeket is „maffiamódszerekkel lenyúlták”.

Szerencsére sok helyen lettek ellenzéki, baloldali polgármesterek. Meg ugyan nem tudják egyedül oldalni a problémákat, de enyhíteni talán képesek lesznek valamennyire – fejezte ki reményét Gurma Zita.

A köszöntő sorokat azzal fejezte be, hogy a jövő nem csupán baloldali, hanem zöld is.

Az említett két beszéd után több témakörben is voltak előadások, valamint helyi szocialista politikusok is szerepet kaptak. Így beszélt Király József, a városüzemeltetési bizottság elnöke, dr. Balogh László, a megyei közgyűlés egykori elnöke, valamint Dobos József, településfenntartásért felelős tanácsnok is.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Sokaknak nem tetszik a kecskeméti színház előtti „új” járda

Nem végeztünk reprezentatív közvéleménykutatást. Az egyik nagy, kecskeméti Facebook csoport posztja alatt néztük át a kommenteket, ebből vontuk le...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...