fbpx
10.4 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

A gyerekeknek szívás a két decemberi szombati suli és ovi

- Advertisement -

Nem kis morgolódás van bizonyos közösségi felületeken azért, mert a gyerekeknek december 7-én iskolába és óvodába kellett menniük, és ugyanígy lesz ez december 14-én is. Ezen a két napon kell ugyanis ledolgozni a december 24-ét és a december 27-ét. Csakhogy az oviban és a suliban ezek a napok a téli szünetre esnek. Ez okozza a dühös kommenteket.

Persze a pedagógusoknak sem öröm ezen a két napon bemenni dolgozni, mert a téli szünet nekik is jár. Azonban korábban is nyitva voltak az oktatási-nevelési intézmények, mert a hasonló decemberi napokon ügyeletet kellett tartani azok a gyerekek miatt, akiknek a szülei ezeken a szombatokon dolgoztak, így nem tudtak a gyerekekre vigyázni. Csakhogy a köznevelési törvény 2011-es változása miatt azóta nem ügyelet van ezeken a napokon, hanem tanítási nap. Bár tudomásunk szerint a legtöbb helyen rövidített napokat tartanak, esetleg nem is az intézmény falai között töltötték az időt az elmúlt szombaton, hanem például valamelyik múzeumban.

Hasonló cikkünk:  Te is szeretnél egy minél menőbb verdát?

Szóval a köznevelési törvény miatt kell 2012 óta kötelezően alkalmazni a munkanap-áthelyezéseket az oktatási-nevelési intézményekben is. És ezzel pont úgy dolgozni (és tanulni), mint ahogyan sok más munkahelyen ilyenkor. Az oktatási jogok biztosa is foglalkozott ezzel a kérdéssel -szülői panaszra- néhány éve. Akkor is megerősítést nyert a fenti tény. Valamint magyarázatként azt írták a válaszban, hogy egyrészt így biztosítják a felügyeletet azoknak a gyerekeknek, akiknek a szülei dolgoznak ezeken a szombatokon; valamint ezeknek a szombati napoknak a beiktatásával számolják eleve a kötelező tanítási napok számát.

A törvény csak azt írja elő, hogy ilyenkor is működnie kell az érintett intézményeknek, azt viszont az igazgatóknak kell megszervezniük, hogy miként hasznosítják például a mostani két decemberi szombatot.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...