fbpx
1.1 C
Kecskemét
2023. december 8., péntek

FRISS HÍREK

A valaha volt második legrosszabb eredményt mérték a magyar tanulóknál

- Advertisement -

Sikerült elkerülni azt a szégyent, hogy tovább romoljanak az oktatási rendszer, illetve a tanulók teljesítményét mérő PISA-teszt magyar eredményei.

A 2009-es csúcsponthoz képest a legutóbbi, 2015-ös mérésen történelmi mélypontot ért el a magyar tanulók teljesítménye, minden területen mélyen az OECD-országok átlaga alá kerültünk, a természettudományos és a szövegértési kompetenciák különösen nagyot zuhantak. Ehhez képest most kompetenciaterületenként 4-6 pontot sikerült javítani, a legtöbbet olvasásban – írja a legfrissebb PISA-felmérésről az Index.

Ezzel azonban még messze nem sikerült visszahozni azt, amit az elmúlt tíz évben elvesztettünk: a 2009-es eredményeknél még mindig körülbelül húsz ponttal vagyunk lejjebb, az oktatási átalakítások közben tehát romlott a tanulók tudása. Olvasásból a holtversenyes 30., matematikából a 33., természettudományos területen a 32. legmagasabb értéket érték el a magyar tanulók a 79 vizsgált ország, országrész között.

Hasonló cikkünk:  A masszázsmedence használatának egészségügyi előnyei

Összességében a fejlett országokat tömörítő OECD átlagától elmaradnak a magyar eredmények.

Mindenesetre az Emberi Erőforrások Minisztériuma máris meglátta a pozitívumot a valaha mért második legrosszabb teljesítményben. Hosszú közleményt adtak ki, amelynek a címe: Minden területen javultak Magyarország oktatási eredményei a PISA mérésben.

„Most is a délkelet-ázsiai országok végeztek az élen, Észtország az ötödik, de Kanada, Finnország, Írország, Dél-Korea és Lengyelország is befért az első tízbe. A régióból Lengyelországon kívül Szlovénia, Csehország, Horvátország és Lettország is előz minket, Litvániával gyakorlatilag egy szinten vagyunk” – ezt már a 444.hu ismerteti.

A PISA-teszt három területen: a szövegértésben, matematikában, természettudományban méri a 15 éves diákok tudását, és nem a lexikális tudásra megy rá, hanem azokat a kompetenciákat méri elsősorban, amely a hétköznapi élethez szükséges. Háromévente készítik el a felmérést.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Tornyokban állnak Mercedes-akkumulátoros ládák egy kecskeméti telephelyen

Szemfüles és egyben aggódó olvasónk értesítette szerkesztőségünket, hogy egy kecskeméti telephelyen rengeteg fa ládát tárolnak, és a feliratból -...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...