fbpx
-3.5 C
Kecskemét
2023. november 30., csütörtök

FRISS HÍREK

Visszatértek Kecskemétre a Gripenek

- Advertisement -

Megérkezett kedden délelőtt a megújult kecskeméti légi bázisra a Magyar Légierő 12 Gripenje, miután a vadászrepülők fél évig Pápán állomásoztak.
Kilián Nándor, a Magyar Honvédség parancsnokságának légierő haderőnem szemlélője, a vadászgépek érkezése után kiemelte: a kecskeméti bázist a NATO biztonsági beruházási programja keretében, valamint a Modern városok program részeként vegyes – katonai és polgári – használatú repülőtérré fejlesztették.

A munkálatok során, modernebb lett és megújult a kifutópálya, a fénytechnikai eszközök, az üzemi területek és a támogató infrastruktúra.

A dandártábornok elmondta: a további fejlesztések részeként, még az év elején átadják a szállítógépek elhelyezését szolgáló, újonnan kialakított részt. A modernizálás pedig az infrastruktúra fejlesztésével, valamint a rádiónavigációs eszközök cseréjével folytatódik majd.

Ugrik Csaba dandártábornok, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka elmondta: a visszatelepülés részeként, egy további Gripen szintén kedden érkezik Kecskemétre, a Svédországban javítás alatt álló két vadászrepülő pedig később csatlakozik a flottához.

Visszatelepülnek a kecskeméti bázisra még a héten a szállító repülőgépek is: az AN-26-os és a jelenleg még javítás alatti Airbus, a hadműveleti repülések után pedig a két Falcon is.

Hasonló cikkünk:  Több mint 700 feladatellátási helyen nincsen védőnő

A dandártábornok emlékeztetett: az elmúlt időszakban a szállítórepülők a budapesti Liszt Ferenc Repülőtérre települtek át, onnan hajtották végre hadműveleti és kiképzési feladataikat.

A vadászgépek egy része május 7-étől Pápán állomásozott. Az ottani korszerű repülőtérről biztosították Magyarország és Szlovénia légterének folyamatos védelmét. Ezzel párhuzamosan, május 1-jétől négy hónapon át, a Gripen-flotta másik része Litvániában látta el a balti államok – Észtország, Lettország és Litvánia – légterének védelmét.

Ebben az időben a Magyar Honvédség vadászrepülőgépei öt ország légtérrendszeri feladatainak tettek eleget, a NATO szövetségi rendszer részeként – tette hozzá.

Az elmúlt időszakban a kecskeméti repülőbázis csak a merevszárnyú repülőgépek számára volt zárva, a kifutópálya lezárása idején is működött, a helikopterek folyamatosan használhatták.

Elhangzott: a kecskeméti bázis feladatai nem változtak, így a gyakorló- és kiképzőrepülések mellett, továbbra is fegyveres légvédelmi készenléti szolgálatot lát el.

MTI

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Sokaknak nem tetszik a kecskeméti színház előtti „új” járda

Nem végeztünk reprezentatív közvéleménykutatást. Az egyik nagy, kecskeméti Facebook csoport posztja alatt néztük át a kommenteket, ebből vontuk le...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...