fbpx
10.7 C
Kecskemét
2021. október 17., vasárnap

FRISS HÍREK

Az influenza itt van velünk, sokkal veszélyesebb, mégis a koronavírustól félünk

Nem kis mértékben indult el egy félelemhullám az interneten, hogy felütötte a fejét a koronavírus, most mi lesz. Nem akarjuk elviccelni és kicsinyíteni a bajt (van, ahol tényleg nagy a baj), ugyanakkor nem árt tisztázni, miről is van szó.

Aki Kínában járt és köhög, lázas, menjen orvoshoz

Egy kínai tartományban kezdett fertőzni a vírus, amely nagyjából olyan tüneteket produkál, mint az influenza, már ha jelentkeznek egyáltalán ezek. A Petőfi Rádió reggeli műsorában egy infektológus szakember azt mondta, hogy az esetek kb. 80%-ban semmit nem észlel megfertőzött. Leginkább a beteg és idősebb embereket érinti komolyabban, és rájuk nézve akár halálos is lehet, mint ahogyan vannak már áldozatai.

Dr. Szlávik János hangsúlyozta: szó nincs világjárványról. Kínán kívül úgy bukkanhat fel a vírus, hogy behurcolták onnan. Tehát aki az elmúlt két hétben Kínában járt, akár el is kaphatta, lappanghat benne. A szakember elmondta azt is, hogy aki Kínából most jött haza és lázas, köhög, minden bizonnyal át fog esni egy szűrésen.

Hasonló cikkünk:  Vége lehet a drágulásnak az építőanyagoknál

Az orvos kitért arra is, hogy most sokan félnek a koronavírustól, miközben az influenza, amely rendre fertőz Magyarországon, sokkal veszélyesebb, a halálozási aránya is sokkal nagyobb. Ugyanakkor nem lehet kizárni, hogy hozzánk nem hurcolta be senki. Például sok kínai él velünk, akik talán mostanában otthon voltak. Ők természetesen megkaphatták a vírust. Azonban olyan országokban, ahol sokkal több kínai él, mint nálunk, ott sem tudnak fertőzésről.

Hasonló cikkünk:  4,4 milliós nyugdíj vár Áderre, még a korhatár elérése előtt

Nem kell félni a Kínából rendelt csomagtól

Dr. Szlávik János elmondta, hogy a Kínából érkező csomagoktól nem kell tartani, a vírus emberről emberre terjed, a levegőben elpusztul. Így az onnan érkező termékek nem tudnak fertőzni.

A koronavírus denevérből terjed más emlősökre. Olyanokra, amelyeket mi nem eszünk meg, de a kínaiak igen. Ezekről aztán emberre is átterjed. Ez már a harmadik koronavírus eset, mindannyiszor ugyanott kezdett fertőzni.

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...