Az influenza itt van velünk, sokkal veszélyesebb, mégis a koronavírustól félünk

0
Eric Audras/Getty Images

Nem kis mértékben indult el egy félelemhullám az interneten, hogy felütötte a fejét a koronavírus, most mi lesz. Nem akarjuk elviccelni és kicsinyíteni a bajt (van, ahol tényleg nagy a baj), ugyanakkor nem árt tisztázni, miről is van szó.

Aki Kínában járt és köhög, lázas, menjen orvoshoz

Egy kínai tartományban kezdett fertőzni a vírus, amely nagyjából olyan tüneteket produkál, mint az influenza, már ha jelentkeznek egyáltalán ezek. A Petőfi Rádió reggeli műsorában egy infektológus szakember azt mondta, hogy az esetek kb. 80%-ban semmit nem észlel megfertőzött. Leginkább a beteg és idősebb embereket érinti komolyabban, és rájuk nézve akár halálos is lehet, mint ahogyan vannak már áldozatai.

Dr. Szlávik János hangsúlyozta: szó nincs világjárványról. Kínán kívül úgy bukkanhat fel a vírus, hogy behurcolták onnan. Tehát aki az elmúlt két hétben Kínában járt, akár el is kaphatta, lappanghat benne. A szakember elmondta azt is, hogy aki Kínából most jött haza és lázas, köhög, minden bizonnyal át fog esni egy szűrésen.

Hasonló cikkünk  Sokan az oltás után kapnak levelet, hogy hamarosan felvehetik az oltást

Az orvos kitért arra is, hogy most sokan félnek a koronavírustól, miközben az influenza, amely rendre fertőz Magyarországon, sokkal veszélyesebb, a halálozási aránya is sokkal nagyobb. Ugyanakkor nem lehet kizárni, hogy hozzánk nem hurcolta be senki. Például sok kínai él velünk, akik talán mostanában otthon voltak. Ők természetesen megkaphatták a vírust. Azonban olyan országokban, ahol sokkal több kínai él, mint nálunk, ott sem tudnak fertőzésről.

Nem kell félni a Kínából rendelt csomagtól

Dr. Szlávik János elmondta, hogy a Kínából érkező csomagoktól nem kell tartani, a vírus emberről emberre terjed, a levegőben elpusztul. Így az onnan érkező termékek nem tudnak fertőzni.

A koronavírus denevérből terjed más emlősökre. Olyanokra, amelyeket mi nem eszünk meg, de a kínaiak igen. Ezekről aztán emberre is átterjed. Ez már a harmadik koronavírus eset, mindannyiszor ugyanott kezdett fertőzni.