fbpx
10.4 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Vidéken kezdett új életet a pesti rendőr

- Advertisement -

Kecskeméten született, majd szegedi tanulmányait követően Pesten kezdte meg rendőri pályafutását. Pár év után elege lett a fővárosból és visszatért szülővárosába, ahol vállalkozást indított és rátalált a szerelem is. Papp Viktorral, egykori rendőrrel és sikeres vállalkozóval beszélgetett a HelloVidék.

HelloVidék: Miért döntöttél a rendőri pálya mellett? Hogyan kezdted szakmai pályafutásodat?

Papp Viktor: Ha jó emlékszem 7. osztályos tanuló lehettem, csaknem a pályaválasztás előtt álltam, mikor először láttam a bátyámat az akkor rendszeresített rendőrségi egyenruhában. Ekkor eldöntöttem, hogy én is rendőr leszek, mert mindig is tetszett ez a pálya: az egyenruha, a becsület, a rengeteg jótett. Ez akkor jó döntésnek tűnt. 2013-ban Szegeden kezdtem el felnőttképzésben az iskolát és innen 2014-ben kezdtem meg pályafutásom a rendőrség állományában, még a rendészeti szakközépiskolából, mint próbaidős rendőr őrmester.

Milyen volt a fővárosi életszemlélet vidéki kötődésűként?

Szakmai pályafutásomat a Készenléti Rendőrség központi objektumában kezdtem Budapesten. A vidéki élet után elég szokatlan, eleinte nagyon furcsa volt a főváros. Rengeteg társasház, irodaház, bevásárló központok, hatalmas busz-, vonat pályaudvarok, stadionok, egy irányban 3-4 sávos utak, troli, villamos, metró és még sorolhatnám. Saját szemszögből is tapasztalhattam, hogy mi is az az igazán sűrű forgalom, sürgés-forgás. Mindenki csak rohan, ami bár vidéken is jellemző, de ott nem élnek ilyen sokan és nem is közlekednek ennyien autóval, mint a fővárosban. Bármikor (akár éjjel, akár nappal) léptem ki a cég ajtaján, soha nem állt meg az élet, mindig volt valamilyen forgalmi mozgás. Ezzel ellentétben vidéken kb. este 9-10 után szinte semmi mozgás. Nagyon szokatlan volt eleinte ez a hatalmas úgymond „betondzsungel”, a vidéki élethez képest.

Mi volt számodra a legnehezebb a fővárosban?

Számomra leginkább a tájékozódás, utána a forgalommal való haladás okozott kis nehézséget, de viszonylag hamar (ha nem is profi módon) bele-bele szoktam a nagyvárosi életbe. Elképzelni, hogy itt a fővárosban lakjak vagy évtizedekig itt szolgálni, azt soha nem tudtam. Vidéken születtem, vidéken éltem és élek most is, de ezután is így tervezem. A nagyváros nem nekem való.

Mikor határoztad el, hogy otthagyod a rendőrséget és Pestet?

Nem sokkal több, mint 3 évig voltam a rendőrség állományában. Gyorsan megtanultam, hogy, mint sok munkahelyen, de itt még jobban „teperni kell”, mert másképp nehezen fogok előre lépni a ranglétrán. Kezdő rendőrként az esetek 80-90 százalékában, az osztályon lévő kollégáimmal mi kaptuk meg a posztos, őrző szolgálatok tömkelegét. Abszolút nem bántam, megcsináltam, megcsináltuk. Leszerelésem előtt kaptam az élettől egy fantasztikus, kihagyhatatlan lehetőséget, amit nem bántam meg, hogy éltem vele. A bátyámmal közös vállalkozásba kezdtünk először Lajosmizsén, majd Kecskeméten is nyitottunk telefon szaküzletet. Mind szabadidőben, mind anyagilag jobb a mostani helyzetem. Nem ázok, nem fázok, minden éjszakámat otthon töltöm a családommal. Ez a rendőrségnél sajnos nem elmondható, ismerősi körből is tudok nem egy embert, akinek ezek miatt ment tönkre a családi élete. Emiatt sem volt olyan nehéz számomra szakítani az egyenruhával.

Hasonló cikkünk:  Áttörés: Yggdrasil magyarországi terjeszkedése újradefiniálja az iGaming tájképet

Mennyire különbözik a civil lét a rendőri munkádtól?

Olyan sok különbséget nem tudok felhozni a kettő között. A hatalmas felelősség talán, amit leginkább lényegesnek tudnék felhozni. Édesanyám szavaival élve,,fél lábbal a börtönben van a rendőr”. Ez annyit takar, hogy elég, ha egyszer félrenéz valamit, téved vagy hasonló esetek, enyhébb esetben megfenyítik, rosszabb esetben kirúghatják, viszont a legrosszabb esetben börtönbüntetést is kaphat. Elvégre a rendőr is katonának minősül, ezért nem egyszerűen bíróságra kerülhet, hanem a katonai ügyészség az eljárás lefolytatója. Itt, mivel fegyveres szervről van szó, sokkal szigorúbban vesznek még egy apróbb tévedést is. Ezért is mondom, hogy a felelősség, ami mérvadó lenne a rendőri és civil élet között.

Milyen dolgokba kezdtél, miután visszatértél Lajosmizsére?

A leszerelés után megkönnyebbülve, itthon saját vállalkozásba kezdtem vidéken, ami szerencsére nem volt rossz döntés, elvégre mai napig folyamatosan üzemel. Emellett a másik csodálatos dolog, ami történt velem, hogy szerető családot alapítottam, melyet a rendőrség mellett nem tudtam volna véghezvinni.

Milyen céljaid vannak? Bács-Kiskun megyében tervezel élni?

Következő célom az életben a fix lakhatás biztosítása, ami alatt azt értem, hogy saját lakást, esetleg házat szeretnék venni. Mindezt Bács-Kiskun megyén belül tervezem véghezvinni. De nem aggódom, nem vagyok egyedül, lesz hozzá segítségem is.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...