fbpx

FRISS HÍREK

Az Emmi szerint az emberek a hibásak a rákos megbetegedésekért

- Advertisement -

Az Emmi közleménye szerint ma minden adott Magyarországon ahhoz, hogy a rákos megbetegedéseket kezelni tudják, szerintük csak azért van ennyi beteg, mert az emberek nem hajlandók felhagyni a káros életmódjukkal és a dohányzással, írja a Népszava.

Kedden láttak napvilágot az Eurostat adatai miszerint 2016-ban százezer lakosra 345 rák miatti haláleset jutott Magyarországon, az Európai Unióban nálunk a legmagasabb ez az arány.

Az Emmi szerint viszont csalókák az Eurostat adatai, mert „Magyarországon minden rákbeteget regisztrálunk, azt is, aki más betegségben hal meg, és életében még nem volt ismert a daganatos betegsége, míg azokban az európai országokban, ahol jóval kevesebb boncolást végeznek, ott ezek a betegek nem kerülnek bele a statisztikába”.

Pedig egy svéd kutatás is alátámasztja az Eurostat adatait, amiből kiderül, hogy nem csak nálunk diagnosztizálják a legtöbb beteget, de  tőlünk veszi el a rák a legtöbb egészséges évet, és nekünk kerül ez az egész a legtöbbe. A rákos megbetegedések 40-45 százaléka megelőzhető lenne, ha a kormány többet tenne a szűrőprogramokért és használná az egymilliárdért megvásárolt szűrőbuszokat. Emellett a dohányzás visszaszorítására, a HPV-védőoltások általánossá, a prosztata- és tüdőrákszűrések költséghatékonyabbá tételével is meg lehet előzni a megbetegedéseket vagy még időben elkapni azokat. Arról nem is beszélve, hogy többet is kellene költeni az egészségügyre.

Hasonló cikkünk:  A munka jövője: út a távmunka és hibrid modellek felé

Kásler Miklós szerint viszont „a rákhalálozás elleni harcban maguk az emberek tehetik azonban a legtöbbet, mert a magyarországi magas megbetegedési arány legfőbb oka a helytelen életmód és az, hogy még mindig kevesen mennek el szűrésekre.”

Még példát is hoznak erre, miszerint tíz tüdőrákos közül kilenc dohányzik vagy korábban dohányzott.

A közlemény azt is kijelenti, hogy ma már van népességszintű méhnyak- és emlőrákszűrés és tavaly elindult a vastagbélszűrés és a tüdőrákszűrés is,

„csak élni kellene az embereknek az állam kínálta lehetőséggel, mert az időben felismert daganat jól gyógyítható. ”

Kásler azzal is megbízta  Horváth Ildikó, az EMMI egészségügyért felelős államtitkárát, hogy tárgyaljon Brüsszelben arról, hogy alakítsanak ki az Unió országai egy egységes adatszolgáltatási rendszert, mert a mostani országonkénti különböző módszertan nagyon torzítja a statisztikát. Szerintük az adatok ellenére jól állunk a rák elleni harcban, minden technológiai feltétel adott és a megelőzésben is komoly lépéseket vezettek be: a nemdohányzókról szóló törvény, a transzzsírrendelet, az egészségesebb ételek a menzákon és az ingyenes HPV-oltás a lányoknak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...