fbpx
12.7 C
Kecskemét
2021. október 19., kedd

FRISS HÍREK

Ezer beszállítót nem tudnak kifizetni a kórházak

Mintegy ezer kórházi beszállító nem kapta meg kifizetetlen számláinak ellenértékét az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) becslései szerint, azaz hozzávetőleg ennyien hitelezték a múlt év végén a magyar egészségügyet — mondta a Világgazdaságnak Rásky László, az OSZ főtitkára.

Hozzátette: a kormány a 100 millió forint alatti lejárt követeléssel rendelkező cégek kifizetésére csaknem 19 milliárd forintot különített el, a 100 millió feletti tartozások pedig összességében 49 milliárd forintra rúgnak. A szövetség nem reprezentatív felmérése szerint a kifizetések elég nagy szórást mutatnak: van, aki csaknem a teljes követelését megkapta, viszont több olyan cégről is tudnak, amely a követelése 50 százalékához sem jutott hozzá. A fizetési késedelmek okáról egyelőre nincs konkrét információ, de a felmérést március elején meg fogják ismételni.

Rásky szerint kedvező fejlemény, hogy a kormány meghallgatta a szövetség jelzéseit, és elkezdte a kisebb kórházi beszállítók kifizetését. Január végén azonban egy olyan részleges adósságrendezést javasoltak, amely nem tett volna különbséget a cégek között. A kormány 98 céggel tárgyalt, a 100 millió forint alatti tartozások mindegyikének kifizetése megkezdődött, a 100 millió felettiek kifizetése viszont a legjobb esetben március első felében kezdődhet meg. Hozzátette: a kormányzati tárgyalódelegációnak február 29-ig kell jelentést írnia a tárgyalásokról, és javaslatot tennie a kifizetés elveire.

Hasonló cikkünk:  Egyre közelebb az 500 forintos üzemanyagár
Hasonló cikkünk:  Kétharmadhoz kötné a kormány Polt Péter leváltását

Az OSZ főtitkára a Világgazdaságnak megerősítette, hogy nem volt olyan cég, amely lemondott volna a követelései 20 százalékáról. Erről annak kapcsán kérdeztük, hogy hétfőn Varga Mihály pénzügyminiszter az Mfor.hu-nak az mondta, minden érintett cég számára van egy egységes ajánlatuk. Arra a felvetésre pedig, hogy a tőkekövetelés 20 százalékának elengedését várják-e el a cégektől, a tárcavezető azt válaszolta: „nagyjából erről van szó”.

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...