fbpx
14.9 C
Kecskemét
2022. október 3., hétfő

FRISS HÍREK

LMP: a zöld politika jobb megélhetést is jelent – Schmuck Erzsébet és Tóth Szilárd sajtótájékoztatója

A kormány csak játszik a számokkal és a valóságban nem fog csökkenni a károsanyag-kibocsátás. A kormányzat 2030-ra 40%-os csökkentést tűzött célul, csakhogy ezt a számot Magyarország már 2013-ra teljesítette. Azóta pedig évente 5%-al nő a szén-dioxid kibocsátás, és ezt a növekedést akarják 2030-ra újra 40%-os szinten tartani – mondta Kecskeméten Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője.

Az LMP-és politikus azzal folytatta, hogy:

az EU a megújuló energia terén 32%-os részarányt tűzött célul, ezzel szemben a magyar kormány 21%-al megelégszik. Ebben az energetikai csomagban a napenergia élvez elsőbbséget, a szélenergiát teljesen elhagyják. A jogszabályok már most sem teszik lehetővé, hogy lakóterületen túl 12km-es körzetben szélerőmű épüljön.

A paksi atomerőmű bővítést ellenző politikus arról is beszélt, hogy a kormány Paks2-vel egy rossz energia struktúrát akar bebetonozni. Szerinte ezzel függhet össze az, hogy a kormány ellehetetleníti a szélerőművek építését Magyarországon.

Schmuck Erzsébet kitért a levegőszennyezettséggel összefüggő problémákra is. Elmondta, nagyon gyakori, hogy lényegesen magasabbak a légszennyezettségi mutatók a megengedett határértéknél, aminek komoly egészségügyi vonzatai vannak. Évente közel 15 ezren halnak meg idő előtt a levegőszennyezettség miatt, és sok százezer embert károsít meg a szállópor Magyarországon.

Felidézte az egyik LMP-és parlamenti interpellációt is, amiben a levegőszennyezettségről kérdezték a kormányt. A szállópor visszaszorítása érdekében több ágazat és minisztérium közösen készített egy akciótervet, aminek betartásával négy és fél hónappal nőhetett volna a várható átlagos élettartam 2030-ra hazánkban. A kormány ezt a tervet saját maga nullázta le egy kormányülésen.

Hasonló cikkünk:  Felmondtuk a kötelezőt - megfáradt és kiüresedett az Autómentes Nap Kecskeméten

Emelnék az átlagbért és a megújuló energiaforrások aranyát

Az LMP törvényt nyújt be ahhoz, hogy növeljék a megújuló energiaforrások arányát a 2020-as években. Az anyagilag szétszakadó társadalmi folyamatokat pedig a többkulcsos adórendszerrel mérsékelnék. Ez az jelenti az olvasatukban, hogy a magasabb jövedelemmel rendelkező állampolgárok vállaljanak nagyobb szerepet a közfeladatok ellátásában. Schmuck Erzsébet azzal zárta a sajtótájékoztatót, hogy elengedhetetlen az átlagbérek emelése ahhoz, hogy a fiatalok és a szakemberek ne menjenek el külföldre dolgozni.

Hasonló cikkünk:  Felmondtuk a kötelezőt - megfáradt és kiüresedett az Autómentes Nap Kecskeméten

A Szövetség kezdeményezni fogja az ingyenes parkolást a II. díjzónában Kecskeméten

Tóth Szilárd, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület önkormányzati képviselője az aggasztó kecskeméti légszennyezettség problémájáról beszélt. Elmondta, hogy a város légterébe kerülő légszennyező anyagok döntően a közlekedésből, a lakossági helytelen fűtésből és az ipari tevékenységekből erednek. Megoldásként azt javasolja, hogy az önkormányzattal közösen felvilágosító kampányra van szükség annak érdekében, hogy a vegyestüzeléssel rendelkező háztartásokban megfelelően fűtsenek. A belváros autós tehermentesítése ügyében elmondta, a Szövetség kezdeményezi, hogy a kettes díjzónában 30-60 percre ingyenes legyen a parkolás. Ezzel szerinte csökkenthető lehetne a belváros magjában a túlzott járműforgalom. Az ipari szennyezés csökkentése terén azt szorgalmazza, hogy az önkormányzat a cégekkel egy partnerségi megállapodást kössön a közös felelősségvállalás jegyében.

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...