fbpx
3.7 C
Kecskemét
2023. február 1., szerda

FRISS HÍREK

Már bőven 100 millió megtekintés fölött jár a Magyar Népmesék a Youtube-on

Ha létezik a magyar filmgyártásnak különösen sikeres műfaja, az animáció biztosan az. Utolsó nagy túlélője, a kecskeméti stúdió lényegében a semmiből jött létre és vált idővel nemzetközi hírű műhellyé. Mikulás Ferenc portréja Iskolateremtők című sorozatban, a Forbes magazin februári számában!

Az Alföld közepén, a Kecskemétfilm műtermeiben nem csak rajzolják a népmesei hősöket, a stúdióalapító maga is az: apa nélkül felnőve, a továbbtanulástól lényegében eltiltva, segédmunkákból tartotta el magát. Majd összehozott néhány alkotót, kitalált több, mára már százmilliós nézettségű rajzfilmsorozatot, az általa alapított fesztivált saját műfajában a világ legfontosabbjai között tartják számon,

lassan fél évszázada fennálló műhelye pedig sorra kapja a később akár Oscar-jelöltségig jutó külföldi megbízásokat.

„Az, hogy ez a stúdió még a napjainkban is fennáll, annak köszönhető, hogy a nulláról indultunk. Azok az emberek, akik ide kerültek, itt váltak felnőtté, itt nősültek, itt mentek férjhez, gyermeket szültek, letelepedtek. Saját magukénak érezték ezt az egész műhelyt” – mondja a stúdió vezetője az interjú első perceiben.

Mielőtt hellyel kínál, megmutatja a szentélyt, vagyis azt a vetítőtermet, ahol a kész filmeket elsőként nézik meg közösen. Jól látszik, hogy a moziszékek szolgáltak már két-három évtizedet, de a kopottsággal vegyes kortalan dizájn mégis jól áll nekik. A falakon menő retróplakátok, régi fesztiválok emlékei, valamint Leo és Fred figurája. A régi vágóasztalon egy filmtekercs pihen. Befűzik, a meglóduló képkockákon az ország leghíresebb vízipókjának története elevenedik meg. „Először itt vetítjük a filmeket. Ez a mi templomunk.”

Hasonló cikkünk:  A kecskeméti légibázison tesztelik az űrhajós jelölteket
Hasonló cikkünk:  Felcsút épül-szépül

Aztán megnézték az épület mellett a Kő Boldizsár által tervezett játszóteret, amelyet a Magyar Népmesék ihletett. A stúdió legismertebb „terméke”, amely mára már bőven 100 milliós nézettség fölött jár. Az összesen 100 epizódot megélt sorozat ötlete Mikulás Ferenc fejéből pattant ki, aki a producere is egyben. Amellett, hogy szinte minden magyar gyerek ismeri, meglepően nagy és fanatikus rajongótábora alakult ki világszerte.

A külföldi kommenteket végigböngészve sokan elemezgetik a különböző epizódokat, kiemelik a minőségi animációt és beismerik, hogy igazi sorozatfüggők lettek. A Jankovics Marcell által rajzolt figurák, a madár csőréből kihajló növényi motívumokkal teli nyitóanimáció, a Kaláka főcímzenéje, a narrátor Szabó Gyula hangja mind-mind kultikussá váltak az évtizedek alatt. „Kevés kulturális teljesítmény van Magyarországon, amelyre ennyien kíváncsiak.”

 

forbes.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...