fbpx
5.1 C
Kecskemét
2024. március 19., kedd

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Nem összevonás kell, hanem béremelés

- Advertisement -

Bár a kormány tagadja, hogy tudatosan szellőztette meg a minimálbérrendszer átalakításának a tervét, elemzők nem tartják kizártnak, hogy ha idén nem is, de a közeli jövőben lép valamit a kabinet. Most még a V4-országok közt is az utolsók vagyunk.

„A kormány nem tervezi a minimálbér-rendszer átdolgozását, nem foglalkozik a minimálbér és a garantált bérminimum összevonásának lehetőségével sem, ilyen javaslatot a foglalkoztatáspolitikáért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium nem készít és nem ismer.” Ezt a választ kaptuk a tárca foglalkoztatáspolitikai államtitkárságának elküldött kérdésünkre, hogy tőlük származik-e a kormány napilapjában néhány hete megjelent javaslat a kétfajta minimálbér átlagértéken történő egységesítéséről.

Ezzel a lépéssel a bruttó 161 ezer forintos idei minimálbér és a 210 600 forintos garantált bérminimum helyett 199 ezer forint körül lenne idén a minimálbér. A minisztériumi cáfolat arra nem tért ki, hogy készek-e egyáltalán tárgyalni a kérdésről, de január 28-án Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Hír Tv-ben úgy fogalmazott: nem zárkóznak el a szakszervezetek minimálbér-követeléseinek tárgyalásától, amelynek része egy harmadik minimálbér bevezetése a diplomások számára.

Az ügy pikantériája, hogy tegnap Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a Népszavának nyilatkozva a nevére vette az összevonás ötletét, bár korábban aláírta a harmadik minimálbértípust követelő levelet is. Nem csak ezért fogadták kétkedve a kormányzat távolságtartó hozzáállásáról szóló hírt megkérdezett szakértőink. A Policy Agenda kutatási igazgatója, Belyó Pál szerint napirenden van a kérdés, megérett a helyzet a minimálbér-rendszer módosítására, bár ebben az évben szerinte még nem lesz döntés a kérdésről, s ezt gondolja több érdekvédelmi vezető is. A Pénzügyminisztérium korábbi államtitkára, Katona Tamás azért nem zárja ki, hogy mégis a kabinet terveit szellőztette meg a Magyar Nemzet, mert a jelenlegi minimálbér megemeléséből az államnak jelentős járulékbevétele keletkezne.

Hasonló cikkünk:  Szólj bele te is! – töltsd ki a KecsUP olvasói kérdőívét és nyerj

Palkovics Imre kijelentette, kész beadni a javaslatot a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF). Elképzelése szerint a jelenleg garantált bérminimumon lévők pénzéből nem vennének el, de az új munkaszerződésekben már az egységes bérrel számolnának, ami újabb bérnövekedést indítana el. A Munkástanácsok elnöke szerint a lépést indokolná az is, hogy most nagyjából 250 ezren vannak a legkisebb béren bejelentve, míg a garantált béresek száma majdnem eléri a 800 ezret, a nemzetközi statisztikákban mégis csak az alacsonyabb érték jelenik meg. A lépéssel Magyarország a V4 csoport utolsó helyéről az élre kerülne – tette hozzá.

A többi nagy szakszervezeti tömörülés vezetője hajlandó lenne tárgyalni a rendszer átalakításáról, de számos buktatót látnak az eddig megismert ötletben. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint azt nem támogatnák, ha majdnem 800 ezer munkavállaló helyzete romlana az összevonás miatt. Mészáros Melindával, a Liga vezetőjével együtt ő is kiemelte, hogy Európa más országaiban is működik többféle bérminimumot tartalmazó rendszer, van, ahol ágazati, máshol területi alapon is vannak eltérések, nem az összevonás a megoldás, hanem a béremelés.

Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elnöke úgy számol, ez a megoldás a közszférában a dolgozók kevesebb mint 1 százalékának hozna csak bérnövekedést és a jelenlegi, alacsony keresetet garantáló állami bérrendszeren belül felerősítené a meglévő aránytalanságokat. Akkor lehet a jelenlegi minimálbér kontra garantált bérminimum szerkezet átalakításán gondolkodni – tette hozzá -, ha az állam előtte rendezi a közalkalmazottak bérét.

Népszava

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Épületeket és hatalmas parkolót akarnak a kínaiak Szegeden, kis Grófó okítja a szolnokiakat, Vas megyében bujkál Varga Judit és új párja

Baj van az ikonikus, felújított miskolci tévétoronnyal, fél óra alatt két pert nyertek a debreceni pedagógusok. Debrecen után Sopronban...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...