Polgármesteri közlemény az iparűzési adóval kapcsolatban

0
Szemereyné Pataki Klaudia Facebook oldala

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármesterének közleménye.

Nagy érdeklődést váltott ki az a hír, miszerint a kormány változásokat tervez a helyi iparűzési adóval kapcsolatosan. Kecskeméten tapasztalatból tudjuk, hogy az adócsökkentésnek van gazdaságélénkítő hatása. A város annak idején a helyi nagyvállalatokkal közösen dolgozta ki azt a gazdaságösztönző adópolitikát, amelyet 2008-tól vezetett be, évente egytized százalékkal csökkentve a helyi iparűzési adó mértékét, a 2 százalékos törvényi maximumról 1,6 százalékra.
Akkor ezzel a döntéssel növeltük a város versenyképességét a többi hazai településsel szemben, most pedig egy esetleges országos csökkentéssel Magyarország versenyképessége növekedhet a szomszédos országokkal szemben.
Fontos lenne azonban a jogszabály módosításával elérni azt a célt is, hogy a magyar KKV szektor előnyhöz jusson, illetve a cégek ne megtakarításként kezeljék a náluk maradó forrást, hanem technológiai fejlesztésre fordítsák azt.
Mindezek mellett tény, hogy az önkormányzatok bevételei csökkennének, ezért a helyi iparűzési adót érintő módosításokkal párhuzamosan az államnak át kell gondolnia a városok, települések finanszírozását is.