fbpx
2 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Súlyosabb büntetést kér a főügyészség az érettségi feladatsorokat kiszivárogtató férfira

- Advertisement -

Súlyosabb szabadságbüntetést indítványozott a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség azzal a 42 éves lajosmizsei férfival szemben, aki egy helyi nyomda alkalmazottjaként „kilopta” a munkahelyéről 2019-es magyar nyelv és irodalom, valamint a matematika írásbeli érettségi feladatsorok egy részét, illetve a történelem érettségi teljes feladatsorát, majd kiszivárogtatta az ismerőseinek.

A férfi egy lajosmizsei nyomdában dolgozott, ahol a 2019-es középszintű írásbeli érettségi vizsga feladatsorait nyomtatták ki. Ezek a feladatlapok a vizsgák megkezdéséig „korlátozott terjesztésűnek” minősülnek, vagyis a feladatokat az érettségi vizsgák előtt tilos nyilvánosságra hozni, jogosulatlanul megszerezni, módosítani vagy illetéktelen személy részére hozzáférhetővé tenni.

A férfi közreműködött a feladatsorok nyomtatásában, ami előtt egy titoktartási nyilatkozatot is tett. Ebben tudomásul vette, hogy a minősítés ideje alatt titoktartási kötelezettség terheli. A férfi azt is tudta, hogy bűncselekményt követ el, ha jogosulatlanul megszerzi a feladatsorokat, vagy illetéktelen személy részére hozzáférhetővé teszi.

A magyar érettségi feladatlapjait április 25-én, a matematika feladatokat a következő napon, míg a történelem feladatlapokat május 2-án nyomtatták ki a lajosmizsei nyomdában, amiben a férfi is részt vett. A nyomtatás után a férfi ruhájába rejtette a magyar, valamint a matematika érettségi feladatsorok egy-egy részét, és a teljes történelem feladatsor egy példányát, majd „kicsempészte” a nyomda területéről.

Hasonló cikkünk:  Üzemanyagár-esést is hoz a szokatlanul jó idő

A jogtalanul megszerzett feladatsorokat átadta az apja élettársának, hogy azokat továbbítsa a rokonságba tartozó, érettségiző fiataloknak. A kiszivárogtatott feladatlapokat személyes átadás, illetve internetes továbbítás útján több érettségiző diák, illetve azok rokonai, ismerősei is megismerték. Ők azonban nem tudták, hogy a megszerzett feladatsorok a megismerés időpontjában minősített adatot képeznek.

A Kecskeméti Törvényszék minősített adattal visszaélés vétsége miatt 4 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett fogház fokozatú szabadságvesztésre és 2 év nyomdai gépmester foglalkozástól eltiltásra ítélte a férfit tavaly decemberben.

Az elsőfokú ügyészség a szabadságvesztés súlyosítása érdekében fellebbezett, amit most a másodfokú ügyészség is fenntartott. A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete megalapozott, azonban a bűncselekmény elkövetését beismerő férfival szemben kiszabott szabadságvesztés büntetés aránytalanul enyhe, a terhelttel szemben az irányadó középmértéket meghaladó végrehajtásában felfüggesztett – szabadságvesztés kiszabása indokolt. Az ügyben a Szegedi Ítélőtábla jár majd el másodfokon.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...