fbpx
3 C
Kecskemét
2023. december 1., péntek

FRISS HÍREK

Városi közgyűlés: ezekről vitáznak és döntenek csütörtökön

- Advertisement -

Csütörtökön ülésezik az új évtizedben először Kecskemét közgyűlése. A meghívó alapján megnéztük, hogy melyik kérdésekben feszülhet egymásnak a kormánypárti és az ellenzéki oldal, és miben lehet egyetértés köztük a város érdekeivel összefüggésben.

Bérlakás építési program és némi bértámogatás a közművelődésben dolgozóknak

Rögtön az anyagi kérdésekkel kezdődik a tavaszi ülésszak. Az önkormányzat plusz bevételként számolhat el 308 millió forintot, amit a Kecskeméti Városrendészet részben parkolási bírságokból szedett össze.

Minden bizonnyal egyetértés mutatkozik a bérlakás építési programban, amire a város 1,4 milliárd forint támogatást kapott. A rendkívül magas lakhatási költségek mérséklése az egyik eszköz lehet a fiatalok helyben tartására.

A könyvtárosok, levéltárosok, muzeológusok és közművelődési dolgozók anyagi megbecsülése évtizedes probléma, akiknek 2008 óta nem változott az illetményük.  A Magyar Kultúra napján, január 22-én több városban, így Kecskeméten is nagyobb anyagi megbecsülésért tüntettek. Az önkormányzat az ágazatban dolgozókat 12 millió forinttal támogatja.

A polgármester dönthet arról, hogy mire lehet pénz a választókerületekben

Tanácsadó testület néven 21 tagú testületet hoznának létre mind a 14 egyéni választókerületben. Feladatuk lenne, hogy a választókerületnek megítélt évi néhány milliós keret felhasználására – közösségi programokra és városrészi fejlesztésekre – javaslatot tegyenek. A tanácsadó testületek létrehozását a demokratikus alapértékek széles körű érvényesítésével indokolták, de azt már nem bíznák rájuk, hogy döntést is hozhassanak. Hogy mire lesz végül pénz az adott választókerületben, arról a polgármester dönthet. A tanácsadó testületet a választókerület képviselője vezetné, további tagjait pedig nyilvános pályáztatás útján (amiben le kell írnia a helyben kifejtett közösségi tevékenységét, valamint jövőbeli elképzeléseit) a pénzügyi és költségvetési bizottság választaná meg. (Ide kattintva elérhető a teljes rendelet.)

Színesítenék az új kecskeméti buszok arculatát

Új arculatot kaphatnak a buszok. Az önkormányzat tavaly rendelte meg, hogy készítsék el az új helyi buszok egységes arculati elemeit. Az előzetes tervekben a szürke árnyalat szerepel, de jó eséllyel a színes változat kerülhet elfogadásra a közgyűlésen, miután a szakbizottság ezt javasolta.

Közvilágítás/balesetek: emberi figyelmetlenség vagy nem megfelelően látható átkelők?

Lényegében ez a két álláspont vitázik, amikor szóba kerül a kecskeméti közvilágítás. Falu György kormánypárti alpolgármester november végén tartott sajtótájékoztatóján még azt mondta, hogy:

„nem tervezi a város, hogy a zebráknál nagyobb lesz a fényerő, mert nem a technikán múlnak a balesetek”.

A viták nem csitulnak, ahogy továbbra is vannak balesetek, ezért ismét napirendre kerül a közvilágítás kérdése a februári közgyűlésen. Az illetékes szakbizottság is tárgyalta a kérdést, ahol elhangzott:

139 gyalogátkelőhelyet vizsgáltak meg és az áramszolgáltatóval közösen 10 helyen építenek ki olyan lámpatesteket, amelyekben dupla világító berendezés lesz, vagyis, ha egyik meghibásodik a tartalék beindul olvasható az előterjesztésben.

Hasonló cikkünk:  Csúszhat a Mercedes-gyár bővítése, a hivatalos válasz szerint "az évtized közepén" kezdődik a gyártás az új egységben

Repülős ügyek

2021-ben ismét nemzetközi repülőnapot tartanak Kecskeméten.

És ami ennél is többeket érinthet, a kecskeméti repülőtér közös, civil és katonai használatáról szóló dokumentumot csütörtökön Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban írta alá Benkő Tibor és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester – számolt be a hirado.hu.

Egy ablakos ügyintézéssel szűkítenék a képviselők munkáját a Városházán

Az önkormányzati képviselők – az eddigi sok éves gyakorlattól eltekintve – egyetlen emberhez fordulhatnak a városházán, ha kérdezni akarnak, ha panaszuk van, ha érdeklődnek, legyen az bármilyen ügy. A kijelölt személy pedig majd intézkedik. Derül ki abból a jegyzői levélből, ami a polgármesterre hivatkozik.

A közgyűlésen, ha ez szóba kerülne, biztosan parázs vita várható.

Dobos József komolyan fellépne a helytelen lakossági tüzelés ellen

A 6. választókerület egyéni képviselője egész évre vonatkozóan megtiltaná az avar és a kerti hulladék égetését. Mindazon külterületi, illetve zárt kerti ingatlanokban, ahol rendszeresen égetnek kerti hulladékot, és még nincs zöld hulladékszállítás, azt ott szervezzék meg – javasolja a Szövetség a Hírös Városért képviselője.

Dobos József arra is felhívja a figyelmet, hogy fel kell lépni a kályhákban és vegyes tüzelésű kazánokban helytelenül elégetett hulladék által kibocsátott káros anyagkibocsátás ellen. A szennyezés visszafogása érdekében azt javasolja, hogy az akciótervbe vonják be a katasztrófavédelmet is. (A kecskeméti légszennyezés okairól itt írtunk a kecsup.hu-n.)

Bodrozsán Alexandra indítványban kéri a hirdetett SOS-es ingatlanok megvételét

Bodrozsán Alexandra, a Petőfiváros képviselője indítványban sürgeti, hogy a város vegye meg a hirdetett ingatlanokat. Úgy fogalmaz, hogy az önkormányzat tegyen ajánlatot, folytassa e szerint a tárgyalást, majd készítse elő az adás-vételi szerződést. Közben az illetékesekkel egyeztessen arról, hogy miként lehetne közösségi funkcióval megtölteni az épületeket.

Lejer Zoltán és Király József közösen indítványozzák

  • Kecskemét 2. számú Posta épületének helyi védelem alá helyezését, továbbá
  • a kecskeméti kortárs művészek reklámozását a városban több helyen található city light reklámfelületeken.

Király József erdősítéssel enyhítené a klímaváltozás helyi problémáit

A Szövetség képviselője arra emlékeztet, hogy a főkertész egy zöld folyosó megvalósítására hívta fel a figyelmet, amelynek lényege, hogy nagyobb összefüggő zöld, fásított faterületekre van szükség a város levegőjének javítása érdekében. Király József azt szeretné elérni, hogy a város tulajdonában lévő földeken, ahol lehetséges induljon el mielőbb nagyfokú fásítási program.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Több osztályvezetői főorvos állás megüresedett ősszel a kecskeméti kórházban

Novemberben egy héten belül két osztályvezetői főorvos állást hirdetett meg a kecskeméti megyei kórház, a központi radiológiai és az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...