fbpx

FRISS HÍREK

Városi közgyűlés: ezekről vitáznak és döntenek csütörtökön

- Advertisement -

Csütörtökön ülésezik az új évtizedben először Kecskemét közgyűlése. A meghívó alapján megnéztük, hogy melyik kérdésekben feszülhet egymásnak a kormánypárti és az ellenzéki oldal, és miben lehet egyetértés köztük a város érdekeivel összefüggésben.

Bérlakás építési program és némi bértámogatás a közművelődésben dolgozóknak

Rögtön az anyagi kérdésekkel kezdődik a tavaszi ülésszak. Az önkormányzat plusz bevételként számolhat el 308 millió forintot, amit a Kecskeméti Városrendészet részben parkolási bírságokból szedett össze.

Minden bizonnyal egyetértés mutatkozik a bérlakás építési programban, amire a város 1,4 milliárd forint támogatást kapott. A rendkívül magas lakhatási költségek mérséklése az egyik eszköz lehet a fiatalok helyben tartására.

A könyvtárosok, levéltárosok, muzeológusok és közművelődési dolgozók anyagi megbecsülése évtizedes probléma, akiknek 2008 óta nem változott az illetményük.  A Magyar Kultúra napján, január 22-én több városban, így Kecskeméten is nagyobb anyagi megbecsülésért tüntettek. Az önkormányzat az ágazatban dolgozókat 12 millió forinttal támogatja.

A polgármester dönthet arról, hogy mire lehet pénz a választókerületekben

Tanácsadó testület néven 21 tagú testületet hoznának létre mind a 14 egyéni választókerületben. Feladatuk lenne, hogy a választókerületnek megítélt évi néhány milliós keret felhasználására – közösségi programokra és városrészi fejlesztésekre – javaslatot tegyenek. A tanácsadó testületek létrehozását a demokratikus alapértékek széles körű érvényesítésével indokolták, de azt már nem bíznák rájuk, hogy döntést is hozhassanak. Hogy mire lesz végül pénz az adott választókerületben, arról a polgármester dönthet. A tanácsadó testületet a választókerület képviselője vezetné, további tagjait pedig nyilvános pályáztatás útján (amiben le kell írnia a helyben kifejtett közösségi tevékenységét, valamint jövőbeli elképzeléseit) a pénzügyi és költségvetési bizottság választaná meg. (Ide kattintva elérhető a teljes rendelet.)

Színesítenék az új kecskeméti buszok arculatát

Új arculatot kaphatnak a buszok. Az önkormányzat tavaly rendelte meg, hogy készítsék el az új helyi buszok egységes arculati elemeit. Az előzetes tervekben a szürke árnyalat szerepel, de jó eséllyel a színes változat kerülhet elfogadásra a közgyűlésen, miután a szakbizottság ezt javasolta.

Közvilágítás/balesetek: emberi figyelmetlenség vagy nem megfelelően látható átkelők?

Lényegében ez a két álláspont vitázik, amikor szóba kerül a kecskeméti közvilágítás. Falu György kormánypárti alpolgármester november végén tartott sajtótájékoztatóján még azt mondta, hogy:

„nem tervezi a város, hogy a zebráknál nagyobb lesz a fényerő, mert nem a technikán múlnak a balesetek”.

A viták nem csitulnak, ahogy továbbra is vannak balesetek, ezért ismét napirendre kerül a közvilágítás kérdése a februári közgyűlésen. Az illetékes szakbizottság is tárgyalta a kérdést, ahol elhangzott:

139 gyalogátkelőhelyet vizsgáltak meg és az áramszolgáltatóval közösen 10 helyen építenek ki olyan lámpatesteket, amelyekben dupla világító berendezés lesz, vagyis, ha egyik meghibásodik a tartalék beindul olvasható az előterjesztésben.

Hasonló cikkünk:  Büdösre, elviselhetetlen szúrós szagra panaszkodnak a Kisfáiban lakók

Repülős ügyek

2021-ben ismét nemzetközi repülőnapot tartanak Kecskeméten.

És ami ennél is többeket érinthet, a kecskeméti repülőtér közös, civil és katonai használatáról szóló dokumentumot csütörtökön Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban írta alá Benkő Tibor és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester – számolt be a hirado.hu.

Egy ablakos ügyintézéssel szűkítenék a képviselők munkáját a Városházán

Az önkormányzati képviselők – az eddigi sok éves gyakorlattól eltekintve – egyetlen emberhez fordulhatnak a városházán, ha kérdezni akarnak, ha panaszuk van, ha érdeklődnek, legyen az bármilyen ügy. A kijelölt személy pedig majd intézkedik. Derül ki abból a jegyzői levélből, ami a polgármesterre hivatkozik.

A közgyűlésen, ha ez szóba kerülne, biztosan parázs vita várható.

Dobos József komolyan fellépne a helytelen lakossági tüzelés ellen

A 6. választókerület egyéni képviselője egész évre vonatkozóan megtiltaná az avar és a kerti hulladék égetését. Mindazon külterületi, illetve zárt kerti ingatlanokban, ahol rendszeresen égetnek kerti hulladékot, és még nincs zöld hulladékszállítás, azt ott szervezzék meg – javasolja a Szövetség a Hírös Városért képviselője.

Dobos József arra is felhívja a figyelmet, hogy fel kell lépni a kályhákban és vegyes tüzelésű kazánokban helytelenül elégetett hulladék által kibocsátott káros anyagkibocsátás ellen. A szennyezés visszafogása érdekében azt javasolja, hogy az akciótervbe vonják be a katasztrófavédelmet is. (A kecskeméti légszennyezés okairól itt írtunk a kecsup.hu-n.)

Bodrozsán Alexandra indítványban kéri a hirdetett SOS-es ingatlanok megvételét

Bodrozsán Alexandra, a Petőfiváros képviselője indítványban sürgeti, hogy a város vegye meg a hirdetett ingatlanokat. Úgy fogalmaz, hogy az önkormányzat tegyen ajánlatot, folytassa e szerint a tárgyalást, majd készítse elő az adás-vételi szerződést. Közben az illetékesekkel egyeztessen arról, hogy miként lehetne közösségi funkcióval megtölteni az épületeket.

Lejer Zoltán és Király József közösen indítványozzák

  • Kecskemét 2. számú Posta épületének helyi védelem alá helyezését, továbbá
  • a kecskeméti kortárs művészek reklámozását a városban több helyen található city light reklámfelületeken.

Király József erdősítéssel enyhítené a klímaváltozás helyi problémáit

A Szövetség képviselője arra emlékeztet, hogy a főkertész egy zöld folyosó megvalósítására hívta fel a figyelmet, amelynek lényege, hogy nagyobb összefüggő zöld, fásított faterületekre van szükség a város levegőjének javítása érdekében. Király József azt szeretné elérni, hogy a város tulajdonában lévő földeken, ahol lehetséges induljon el mielőbb nagyfokú fásítási program.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...