fbpx
1.6 C
Kecskemét
2023. december 8., péntek

FRISS HÍREK

Visszaesett a hazai ipar és nem egyszeri botlásnak tűnik

- Advertisement -

Meglepetésre visszaesett a magyar ipar, és a kilátások sem a kedvezők. A koronavírus gazdasági hatások tovább rontanak a helyzeten.

Egyszeri botlás, vagy trendszerű gyengülés előjele – ezt találgatták tegnap az elemzők a meghökkentően gyenge ipari termelési adatok alapján. Decemberben éves szinten 1,2 százalékkal csökkent a termelés, a munkanapokkal korrigált mutató pedig 3,7 százalékos hanyatlásról tanúskodik a KSH előzetes adati alapján. Így már három egymást követő hónapban mérséklődött az ipari termelés havi alapon, legutóbb 2015 végén volt ilyen rossz sorozatot. Az ágazat összességében pedig 5,4 százalékos emelkedéssel zárta 2019-es évet, ami viszont kifejezetten kedvező az elmúlt évek teljesítményének fényében.

A legnagyobb súlyú járműgyártásban jelentős volt a visszaesés, míg a számítógép, elektronikai- és optikai termék gyártásában lassult a növekedés üteme. Az élelmiszer, ital és dohánytermék előállítás továbbra is nőtt. Virovácz Péter, az ING Bank elemzője órási negatív meglepetésnek minősítette a KSH előzetes adatát, és ez azt jelzi számunkra, hogy a fejlett piacokon látott kedvezőtlen fordulat ténylegesen elérte hazánkat, vagyis a gyengélkedés már nem átmeneti jelenség. A rendelésállomány jelentős csökkenése is erre enged következtetni. Az ipar botladozása egyúttal azt is jelenti, hogy markánsan lassulhatott a negyedik negyedévben a GDP-növekedés üteme, és a gazdasági bővülés közelebb lesz a 4, mint az 5 százalékhoz.

A hazaival egy időben megjelent német ipari adatok sem adnak okot optimizmusra. A vártat meghaladó, 8,7 százalékos éves szintű visszaesés a német ipari rendelésállományban mindenképpen figyelmeztető jel. Bár mindeddig a magyar ipar meglepően ellenállónak bizonyult az európai, illetve a német lassulással szemben, elképzelhető, hogy ez mérséklődhet az elkövetkező időszakban.

A szektort övező bizonytalanságokat a koronavírus terjedése csak tovább erősítheti. A Kínából kiindult járvány gazdasági hatásait mind a mai napig nem számszerűsítették az elemzők. Álláspontjuk szerint világjárványra nem kell számítani, ugyanakkor a kínai cégek leállása a világgazdaság globálissá válása miatt – tulajdonképpen majdnem mindent Kínában gyártanak – éreztetni fogják hatásukat az európai, így a magyar cégek termelésében is. Több banki modellszámítás szerint márciusig folyamatosan emelkedni fog a koronavírus fertőzéses esetek száma Kínában.

Hasonló cikkünk:  A pénzt beszedte házak építésére a vállalkozó, de felépíteni már nem akarta azokat

A növekedés várható lassulásáról tanúskodik a K&H Bank vállalatvezetői felmérése is: a nagyvállalati növekedési index tovább csökkent, így jelenleg 4 ponton áll. Középtávon jelentősen mérséklődött a gazdasági növekedésre számítók aránya, a nagyvállalati beruházási tervek is eléggé visszafogottak.

A járvány a befektetőket is óvatosságra inti

Aki tavaly a Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott részvénybe fektetett jól járt, hiszen átlagosan 18 százalékkal növelhette vagyonát, azon kevesek pedig, akik az amerikai top értékpapírokból vásároltak, ennél kétszerte nagyobb árfolyamnyereséget könyvelhettek el – mondta csütörtökön Komm Tibor, a CIB Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója. Különösen az év vége felé emelkedtek az árfolyamok, amikor biztossá vált, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború során egyezkedésre kényszerültek a szembenálló felek, és a brexit is viszonylag rendezett körülmények között zajlott le.

A koronavírus gazdasági hatásai tovább tarthatnak majd, mint a járvány megfékezése, de a hatásos gyógymód megtalálása a piaci félelmeket is fékezheti. A bank várakozása szerint egyébként az első negyedévben megszűnik a járványhelyzet, de az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedet további lazításokra ösztönözheti, ha a koronavírus mégis visszavetné a gazdasági növekedést.

Kérdésre válaszolva Hajdu Egon, a CIB Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója elmondta: mivel a befektetők már egy ideje a forint folyamatos gyengülését biztosnak veszi az euróval szemben, ezért elsősorban a privátbanki ügyfelek euróban jegyzett, alacsony kockázatú befektetési jegyet vesznek, vagyis nem a hozamemelkedésére, hanem egyértelműen a devizára spekulálnak.

Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Tornyokban állnak Mercedes-akkumulátoros ládák egy kecskeméti telephelyen

Szemfüles és egyben aggódó olvasónk értesítette szerkesztőségünket, hogy egy kecskeméti telephelyen rengeteg fa ládát tárolnak, és a feliratból -...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...