fbpx

FRISS HÍREK

Závecz Research: A bizonytalanok is elégedetlenek

- Advertisement -

Aktívabbak lettek a választók, több pártnak is sikerült kissé növelnie a táborát – derült ki a Závecz Research Intézet február közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából.

A Fidesz visszaesése megállt, sőt 29-ről 31 százalékra bővült a támogatottsága. A második helyen a Demokratikus Koalíció (DK) áll, továbbra is 9 százalékkal. A Jobbik egy hajszállal javított, a választókorú népesség 7 százaléka sorakozik fel mögéjük. Az MSZP a negyedéve mért 5 százalék helyett most 6 százalékon áll. A Momentumnak 7 százalék helyett 6 százalékos tábora van, az LMP-nek, a Mi Hazánk Mozgalomnak és a Kétfarkú Kutyapártnak 2-2 százalékos. A Párbeszéd 1 százalékon áll. A pártnélküliek aránya 37-ről 33 százalékra csökkent.

A biztos választók körében a Fidesznek tetemes előnye van: 51 százalékon áll. A DK 14 százalékot ér el ebben a politikailag aktív körben, a Jobbikot az elkötelezett szavazók 10, a Momentumot 9, az MSZP-t 7 százaléka támogatja. Az LMP, a Mi Hazánk, a Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd egyformán 2 százalékot érnek el a biztos pártválasztók körében.

Hasonló cikkünk:  Már Nagy István agrárminiszter is Csádra fordította tekintetét

A kutatásból az is kiderült: a Fidesz híveinek jóval nagyobb az aktivitási szintje, mint az ellenzékieké, előbbieknek 75, utóbbiaknak 63 százaléka menne el egy mostani választásra. A pártnélküliek rendkívül passzívak, csupán 21 százalékukat érdekli annyira a politika, hogy elmenne voksolni.

A Fidesz-szavazók többsége, 87 százaléka szerint hazánkban jó irányba mennek a dolgok. Kritikus véleményt 13 százalékuk fogalmazott meg. Az ellenzéki választók 92 százaléka szerint rossz irányt vettek hazánk történései, csak 6 százalékuk formált pozitív véleményt. A pártnélküliek körében is a kritikus vélemények vannak többségben, de korántsem akkora mértékben, mint az ellenzéki szavazóknál: 62 százalékuk szerint rossz irányban halad az ország, 22 százalékuk szerint pozitívan alakulnak a dolgaink.

Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...