A kecskeméti katolikus iskolák tanárainak állásfoglalása: az új NAT az oktatás megújulását akadályozza

0
Egyházi iskolák kritizálják az új Nemzeti alaptantervet - fotó: eduline.hu
Hirdetés

A kecskeméti Piarista Gimnázium és a kecskeméti Szent Imre Katolikus Általános Iskola 77 pedagógusa is aláírta – több tucat más egyházi iskolában oktatóval együtt, országosan 1200-nál is többen – az új Nemzeti Alaptantervet elutasító közös nyilatkozatot. A tanárok nevével ellátott nyílt levélben azt írják:

„Úgy látjuk tehát, hogy a magyar oktatás egészének várt megújulását – néhány részterület kivételével – a bevezetett Nemzeti Alaptanterv és a kerettantervek nem segítik, hanem akadályozzák.”

Nem egyszerűen a NAT-ot kritizálják, hanem a teljes magyar oktatási rendszer elhúzódó válságáról beszélnek:

„Mi, egyházi iskolákban dolgozó alulírott pedagógusok a társadalom egészével együtt fájdalmasan érzékeljük a magyar oktatás régóta elhúzódó, súlyos válságát. […] A magyar oktatás megújulásának elmaradása hosszan tartó károkat okoz mindannyiunk számára, a magyarság kulturális, lelki és anyagi gyarapodását fenyegeti.”

Több autonómiát és nagyobb részvételt követelnek a tanárok az oktatásban:

„Az iskola csak szabad közegben tudja betölteni a funkcióját, ahol a tanári közösség szerepet kap saját feladatának megtalálásában. Ez az autonómia a feltétele az elkötelezett, felelősséget vállalni tudó pedagógusok minőségi munkájának. […] A különféle kihívásokra különféle iskolák és módszerek tudnak választ adni, amelyeket a helyi viszonyokat ismerő és értő, autonóm iskolai közösségek találhatnak meg.”

Hirdetés

A magyar oktatás egészének felemeléséhez szükségesnek tartják az alábbi hat pont figyelembevételét:

  1. A Nemzeti Alaptantervről szóló vita nem ideológiai-világnézeti kérdésekről szól, ezért kívánatos a NAT-ról szóló szakmai alapú nyílt vita. A NAT bevezetőjében hiába a korszerű pedagógiai szemlélet, ha azt ellehetetleníti az előírt hatalmas tananyagmennyiség.
  2. A tanárok amíg nem rendelkeznek szükséges idővel, energiával és jó részük reményvesztett addig pedagógiai változásokról és szemléletváltozásról sem lehet beszélni.
  3. „A megalázóan alacsony pedagógusbérek lehetetlenné teszik a tanári hivatás teljes megélését, az értelmiségi életformát. […] Egy egyetemi diplomás kezdő pedagógus bértábla szerinti illetménye ma bruttó 203.000 forint. Ez a garantált bérminimum alatt van, amire még sohasem volt példa!” […] A 2013-tól több lépésben bevezetett fizetésemelés mára teljesen értékét vesztette, elsősorban amiatt, hogy a pedagógusbérek már öt éve nem igazodnak a minimálbérhez, az ígéretekkel ellentétben.
  4. Csökkentsék az óraterheket, mert a heti 24-26 megtartott tanórában nem lehet minőségi munkát végezni.
  5. Hatékony tehetséggondozás, képességfejlesztés és felzárkóztatás is csak differenciált oktatás megvalósulásával lehetséges.
  6. A tanárhiány (oka: alacsony bérezés és presztízs) az alapfeladatok ellátását veszélyezteti. A tanári pályát ismét vonzóvá kell tenni a legjobb képességű fiatalok számára.

A teljes állásfoglalást ide kattintva olvashatja el, amit több egyházi iskolából, 1200-nál is többen írtak alá, többek között a budapesti, a kecskeméti, a szegedi és a váci Piarista iskolákból; az esztergomi, a budapesti és a szentendrei Ferences gimnáziumokból; a budapesti, a nyíregyházi és a soproni evangélikus gimnáziumokból, illetve Dunakesziről, Hajdúsámsonról, Bajáról, Tordasról, Mezőberényből, Miskolcról és Piliscsabáról is.

Az alulról jövő állásfoglalásnak felül sokan nem örülnek

Az nem lehet kérdés, hogy a keresztény iskolák tanárainak véleménye nemcsak a magyarországi keresztény közélet számára fontos, hanem a teljes nyilvánosság előtt is hírértékű. A kecskeméti egyházi iskolák tanárainak állásfoglalása is hasonlóan jelentős lépés, mert nagyon sok kecskeméti család választja a kecskeméti katolikus iskolák valamelyikét, és nem mindegy, hogy a nevelők hogyan vélekednek a magyar oktatás helyzetéről. Az oktatás minősége közös ügyünk, vagy ahogy azt mondani szokás egy fontos kérdésről: közös nemzeti ügyünk.

Az alulról jövő állásfoglalásnak azonban nem mindenki örült.

Az állásfoglalástól már annak nyilvánosságra kerülése előtt elhatárolódott a katolikus és a református egyház több magas szintű vezetője, hosszan reagált az Emmi is a tanárok levelére. És természetesen a kormányzati propaganda nehéztüzérségének ágyúi is ráfordultak az ügyre. Az állásfoglalás még nem is volt nyilvános, de már meg is jelent egy írás az origon ezzel a címmel: Megtévesztő állásfoglalást köröztetnek egyházi iskolákban. Az origo több egyházi vezetőt idézett, akik elítélik a tanárok reakcióját, az viszont nem derül ki az olvasó számára, hogy mi szerepel az egyházi iskolák tanárainak állásfoglalásában, amiért kifogásolják az új NAT-ot.

Az új Nemzeti Alaptanterv ellen nemcsak számos egyházi iskola oktatója, hanem sok más világi iskola nevelője is kifejezte nemtetszését az elmúlt napokban. Március 2-án kelt például az a levél, amelyben Orbán Viktor miniszterelnök és Simicska Lajos volt gimnáziuma, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 55 tanára is megfogalmazta kritikáját az új Nemzeti Alaptanterv ellen.

Pedagógus sztrájk márciusban?

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) munkabeszüntetésekre készül márciusban. A legnagyobb akadály maga a szűkre szabott jogszabály, amiben szinte lehetetlenné tették 2010-et követően a munkavállalók által alkalmazható kollektív érdekérvényesítő akciókat. A PDSZ sztrájk felhívására a minisztérium így felelt: „délelőtt tartsák meg óráikat, aztán, ha van, aki vigyázzon a diákokra, munkabeszüntetésbe kezdhetnek”. PDSZ válaszában jelezte: ha a minisztérium nem fogadja el javaslatukat, bírósághoz fordulnak és már ezen a héten alternatív tiltakozási formákról tesznek bejelentést.