fbpx
5.8 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

A semlegesség legtöbbször nem más, csak egy enyhébb kifejezés a gyávaságra

- Advertisement -

Sokszor találkoztam már az online újságírással, bár sosem voltam újságíró. Kecskemét egyik első online újságjában is részem volt 2001-ben és az eddigi legfrissebben is eddig.

Régóta érlelődött a gondolat, hogy sajtót kell csinálni. Egy darabig ez csak naiv lelkesedés volt. Aztán 2010 után hirtelen megváltozott a világ, kezdett fogyni a szabad levegő. Persze, addig se volt egyszerű, de elmondhatták a szereplők, hogy alapvető piaci logikával előre lehetett lépni és haladni. Voltak jobban pénzelt és kevésbé pénzelt médiaszereplők, már akkor is torz volt a piac. De ha jó médiaterméket csináltál és voltak olvasóid, nézőid, akkor ezzel nem kellett törődni.

2010-ben a hírügynökségi piac állami monopóliummá vált egy pillanat alatt, azaz csak egy forrás állt rendelkezésére a vidéki sajtónak. A közmédia addig is nehezen tartott közszolgálatisága megszűnt. Ehhez ráadásul igába hajtották a vidéki tévék szerkesztőségeit is, amikor már a megrendelésben megadták, hogy kit kell megszólaltatni és mit kell neki mondania. A nyomtatott sajtót kicsit lassabban teperték le, de idővel ott is elfogyott a kormánytól független levegő. Végül a rádiók következtek, bár ott már az MTI hírszerkesztése bőven elegendő volt minden zavaró hang kiszűrésére.

Kellett valami más: ez lett a KecsUP

Ez már nem az a környezet, ahol egy jó médiatermékkel piaci sikert lehet elérni. Tudtuk ezt 2019-ben is, amikor Gáborral ismét összesodort a szél. Két lehetőségünk maradt: semlegesnek lenni, vagy lépni és létrehozni valamit, aminek még a nevét sem tudtuk akkor. A döntés számomra gyors volt, március elején találkoztunk és március 10-én már megvolt az újság neve és elkezdtük felépíteni a portált.

Induláskor a létező konkurenciához mértük magunkat. Azt láttuk, hogy a korábban a kisvidéki bulvár mintájaként működő KEOL már átvette a központi kommunikáció minden elemét, miközben megtartotta olvasótáborát, nem is kicsit. Azt is láttuk, hogy az okosan és nagy költségvetéssel felépített HÍRÖS közönsége még nagyobb, tematikáját szintén a központi narratíva adja. A futottak még kategóriában említésre méltó a Hírösvény, hisz régről ismerjük egymást, tudunk is karcosan fogalmazni egymásról és mégiscsak Kecskemét egyetlen Pulitzer emlékdíjas újságírója alapította. De sajnos ő is beállt a nagy ernyő alá és olvasottsága is szerény. Tehát volt itt három olyan média, amelyek gyakorlatilag ugyanazt a központosított irányt viszik. Egyértelmű volt, hogy nekünk velük ellentétben nem egy irányt kell felvállalnunk, hanem felületet adni minden más témának. Mindennek, amit ők nem írhatnak meg.

Hasonló cikkünk:  "Szerettem volna jobbá tenni az életemet" - két ázsiai vendégmunkással beszélgettünk

Mérhető számokban annyit tűztünk ki, hogy év végére be kell érnünk a KEOL-t, és majd 2020 végére a HÍRÖS-t. Magunk is nehezen hittük el 2019 októberében, hogy a másfél éves tervet fél év alatt teljesítettük. Persze ez csak pillanatnyi állapot volt, de nagyon jó érzés. Ahogy az is jó érzés, amikor azt látjuk a jelenlegi koronavírusos időszakban, hogy több alkalommal is beelőztük annak a BAON-nak az olvasottságát, amelyet meg sem említettünk még a terveinkben, hisz annyira messze voltak. Akkor még.

Kiadót vált a KecsUP, de a bátorsága megmarad

1 év alatt, minimális költségvetéssel és nagy adag bátorsággal eljutottunk oda, hogy van olyan időszak, amikor szabadon megírt és szerkesztett híreinkkel mi érjük el a legtöbb olvasót régiónkban. Kell ennél nagyobb siker egy kiadónak? Talán az, ha mindezt pénzre is tudja váltani. Ami sajnos még nem történt meg. Ez a piac nem az a piac. A hirdetők még félnek. De a támogatók nem. És az utóbbiaknak köszönhetjük, hogy most születésnapot ünnepelhettünk. A közeljövőben nem várható, hogy a piac megváltozik, ezért a kecsUP is igazodik a helyzethez és kiadót vált. Az eddigi céges háttért április egytől felváltja egy alapítvány, hisz jelenleg a működés nem tud profitábilissá válni. Ami nem változik: a bátorság és a KecsUP! Boldog születésnapot a kecskeméti olvasóknak! Jövőre, veletek és a megye többi olvasójával együtt, ugyanitt!

a kiadó

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...