A vírus miatti intézkedések befagyasztották a kecskeméti ingatlanpiacot

0
Az eladásokat az is megnehezíti, hogy sokan félnek a személyesen találkozástól. /Fotó: Bánkuti András - hvg.hu

A minap arról számolt be az ATV egy riportjában, hogy a koronavírus-járvány miatt jelentősen csökkenni kezdtek az ingatlanárak országszerte. A legnagyobb csökkenés Békés, Heves és Nógrád megyében tapasztalható, illetve azokban a budapesti, belváros kerületekben, ahol az elmúlt években az egekbe szöktek az árak az Airbnb miatt.

Mi a helyzet a kecskeméti ingatlanpiacon? Várható-e jelentős árzuhanás? Mi várható a kecskeméti ingatlanok körül? 

Kérdéseinkre Németh László, a Duna House Franchise partnere válaszolt.

Nem számítunk arra, hogy helyben jelentős és tömeges árzuhanás következne be. Lehet lefelé tartó elmozdulás az árakban, de drasztikussal nem számolunk. A korona vírussal kapcsolatos intézkedések hatással vannak a mostani kereslet-kínálat alakulására. Természetesen ebben a krízishelyzetben mindenki óvatos és sokan kivárnak.

Kirívó esetek lehetnek, mert a krízishelyzet miatt vállalkozások mehetnek tönkre és emberek elveszíthetik az állásukat. Akik nagyon nehéz helyzetbe kerülnek, ebben a szükséghelyzetben dönthetnek úgy, hogy jóval piaci érték alatt adják el az ingatlanukat.

Hasonló cikkünk  A válság közepette milliárdokkal tömi saját érdékeltségeit a kormány

Az eladásokra milyen hatással van a krízishelyzet? 

Az eladásokat az is megnehezíti, hogy sokan félnek a személyesen találkozástól egy esetleges ingatlan megtekintés során. A Duna House-nál kidolgoztunk egy online felületet, ahol virtuálisan bejárható az adott ingatlan, illetve online tudjuk intézni a szükséges adminisztrációt.

Hogyan érinti a krízishelyzet az ingatlan piacon dolgozó szakembereket és értékesítőket? 

A fertőzés veszélytől való félelem és az életbe léptetett rendelkezések mindenkire hatással vannak, lényegesen visszafogottabban tudunk dolgozni. Mi azt gondoljuk, hogy több olyan ember is munkanélküli lett, akiket a helyzet normalizálódása után, mint új ingatlanos kollégát köszönthetünk. Az ő toborzásukra már most készülünk.

A krízis milyen hatással van a kecskeméti bérleti díjakra?

Mint az köztudott a kecskeméti albérlet árak erős összefüggést mutatnak a Mercedes és a hozzá kapcsolódó gyárak dolgozói létszám alakulásával. A gyár ide településével megemelkedtek az árak, de a tavaly bejelentett bővítés leállítása miatt új munkaerőre nem volt szükség, így az albérlet árak csökkentek. A koronavírusos fertőzések megakadályozására hozott intézkedésekben szerepel, hogy bérleti szerződést nem lehet felmondani, nem lehet bérleti díjat emelni. Születhet a törlesztési moratóriumhoz hasonló rendelkezés, amely szabályozza a bérleti díjak csökkentését, esetleges ideiglenes felfüggesztését lakóingatlanok esetében is. Hiszen akik tartósan vagy átmenetileg elveszítik a munkájukat nem tudják fizetni a díjakat.