fbpx
4.9 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Elhalasztják a nyári olimpiát!

- Advertisement -

Abe Sinzo, Japán miniszterelnöke és Thomas Bach a Nemzetközi Olimiai Bizottság (NOB) elnöke röviddel ezelőtt közös közleményben jelentették be, hogy a világon végigsöprő koronavírus-járvány miatt idén nem rendezik meg Tokióban a nyári olimpiát, azt legkésőbb egy évre elhalasztják, azaz 2021 nyarán rendezik majd meg.

A NOB hivatalos közleménye szerint Thomas Bach és Abe Sinzo kedden reggel konferencia-beszélgetést tartott, amelyen a koronavírus-járvány miatt folyamatosan változó helyzet és a nyári olimpia megrendezésének lehetőségeiről egyeztettek.

Ezen megbeszélésen – amelyen az olimpia szervezőbizottságának vezetői is részt vettek – úgy döntöttek, hogy „a jelenlegi körülmények és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által biztosított információk alapján az ötkarikás játékokat 2020 nyáráról áthelyezik egy későbbi időpontra, és nem később mint 2021 nyarán fogják megrendezni″ – áll a NOB honlapján megjelent közleményben.

A NOB végrehajtó bizottsága kedden korábban, gyorsan összehívott rendkívüli ülésen – ugyancsak telefonkonferencia keretében – vitatta meg a halasztás lehetőségét, amely természetesen a paralimpiára is vonatkozik.

Hétfőn Dick Pound, a NOB veterán tagja már arról beszélt, tudomása szerint megszületett a döntés a halasztásról. Ezt erősítették meg a mostani hírek is. Kérdés volt azonban, hogy mikor kerül sor a hivatalos bejelentésre, miután Bach a sportolóknak írt levelében még úgy fogalmazott a hétvégén, az elkövetkező négy hétben hozzák meg a végleges döntést.

Hasonló cikkünk:  Másodszor is elnapolta a bíróság a kecskeméti kézilabdás költségvetési csalás büntetőperét

Az elmúlt napokban azonban egyre több olimpiai bizottság jelezte, hogy a halasztás lenne a legjobb megoldás a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben. Kanada volt az első ország, amely azt is közölte hétfőn, hogy ha az eredeti időpontban tartanák meg a játékokat, akkor bojkottálja az eseményt. Ezt követte Ausztrália, amely arra biztatta atlétáit, úgy készüljenek, mintha a játékokat egy évvel elhalasztották volna.

Kedden aztán az Egyesült Államok és Új-Zéland is a halasztás mellé állt, fokozva a nyomást a NOB-on és a japán rendezőkön.

Korábban három forgatókönyvről lehetett hallani: az egyik szerint ősszel, a másik szerint jövő nyáron, a harmadik alapján pedig két évvel később rendeznék meg az olimpiát. Egyre valószínűbbnek látszik, hogy ezek közül az egyéves halasztásról szóló verzió lesz a befutó.

Az olimpiát idén július 24. és augusztus 9. között rendezték volna meg, ám hogy pontosan mikor kerül így sor rá, egyelőre korai megmondani, egyelőre pusztán annyi biztos, hogy „az olimpiai láng Japánban marad, és az ötkarikás játékok is megtartják hivatalos nevüket: Olimpiai és Paralimpiai Játékok, Tokió 2020″ – zárul a NOB hivatalos közleménye.

nemzetisport.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...