Józsa Bálint önkormányzati képviselő – fiatalokról, Széchenyivárosról, Szövetségről, politikai vitákról

0
Józsa Bálint Kecskemét 5. számú választókerület önkormányzati képviselője
Hirdetés

KecsUP: A kecskeméti közgyűlés legfiatalabb képviselője vagy. Hány éves kortól ideális az, ha valaki döntéshozói szerepet tölt be?
Józsa Bálint: Voltak, akik felvetették, hogy túl fiatal és idealista vagyok. Teszem fel a kérdést, hogy 22 évesen mi más lennék, ha nem idealista? A frakcióban az is a dolgom, hogy friss és új képet mutassak. Megszereztem a diplomámat, de tisztában vagyok azzal, hogy sokat kell tanulnom még, mint minden frissen megválasztott önkormányzati képviselőnek. Sok fiatal politizál, de az útjuk eltérő a döntéshozói posztig. Például Rácz Zsófiát fiatalokért helyettes államtitkárrá nevezeték ki néhány hónapja, hogy a fiatalok problémáit képviselje kormányzati szinten. Azt gondolom, hogy ez egy kivételesen jó döntés volt, hiszen a fiatalokat fiataloknak kell képviselni, viszont Rácz története azért kifogásolható, mert a személyére szabták át a törvényt. A parlament kormánypárti többsége lehetővé tette, hogy a 22 éves egyetemista, diploma nélkül az Emmi helyettes államtitkára lehessen. Ez nem egy jó üzenet, amennyiben szakértői kormányzásról beszélünk.

Józsa Bálint: Kecskeméten született, 23 éves. Közgazdász diplomát szerzett. Kecskemét 5. számú választókerületének önkormányzati képviselője. 2015 óta foglalkozik a helyi ifjúság helyzetének javításával.

KecsUP: Milyen ma fiatalnak lenni Kecskeméten?
JB: A legelhanyagoltabb társadalmi réteg a fiatalság. Az elvándorlás nemcsak nyugatra történik, hanem országon belül is jelentős kihívás a vidéki társadalom megtartó képessége szempontjából. A mainál sokkal több hozzáadott érték kell ahhoz, hogy helyben maradjon a jól képzett fiatalság. A munkahely megválasztása során sokat nyom latba, hogy a fizetésből mennyi marad a zsebben. Komoly visszatartó erő az önálló élet elkezdésekor a rendkívül magas lakhatási költség. Mindenekelőtt egy alaposan végig gondolt bérlakás programra van szükség, ami enyhíti a kecskeméti fiatalok lakásválságát.

Hirdetés
Józsa Bálint nőnapon virágot osztott

KecsUP: Széchenyivárosban mi most a legnagyobb probléma? Mi történt fél év alatt?
JB: A Máriahegyen egy több száz négyzetméteren elterülő illegális szemétlerakót számolunk fel most. Komoly probléma a Március 15-e utca közlekedésének átláthatatlansága, mind biztonsági, mind pedig forgalomtechnikai szempontból. A biztonságos átkelés szempontjából a gyalogátkelőket láthatóvá kell tenni, a következetlen KRESZ táblákat pedig ésszerűsíteni. A kutyafuttató kérdése is sokakat érint, ezzel kapcsolatban a másik két Széchenyivárosi képviselővel közösen dolgozunk a megoldáson. Az elmúlt hónapokban végig látogattam a választókerületemben lévő intézményvezetőket, felvettem a kapcsolatot a közös képviselőkkel, akik közül sokakat felkértem az újonnan felállítandó tanácsadó testületbe.

KecsUP: A Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakciója összetételében nagyon színes politikai közösség. Hogyan dolgoztok együtt?
JB: Nagyon hosszú idő után van ismét erős ellenzéki csoport a közgyűlésben. A frakció erejét a sokszínűsége mellett az is mutatja, hogy a változás érdekében a választók hat egyéni körzetben is a Szövetség jelöltjeit választották az őszi önkormányzati választásokon. Ezt kell megszolgálnunk. Többen vagyunk új képviselők, akik új hangot tudunk megütni, de Király József és Dobos József rutinos képviselők. A fiatalok és a kezdők jól megtalálják a hangot a tapasztaltakkal. Kecskemét érdekeit kell néznünk.

KecsUP: Vannak belső viták a Szövetségen belül?
JB: Hát hogyne volnának? Kilenc, teljesen szuverén emberről beszélünk, saját gondolatokkal. A Szövetség öt pártból és civilekből állt össze. Példaértékű, hogy ennyire sokféle ember Kecskemét érdekéért tud együtt dolgozni. Egy-egy döntés előtt a frakción belül, ha kell, kemény vitában megvitatjuk az esetleges eltérő álláspontokat, ami teljesen életszerű. Véleményem szerint sokkal több nyilvános közéleti vitára lenne szükség. A mainál sokkal többeknek van véleménye Kecskemétről, mint amennyien ma teret kapnak.

KecsUP: Ha már vita, akkor a Mi Hazánk Mozgalom Kecskeméti szervezete azt kérdezi tőled, hogy szerinted is egy vita alapja lehet a határon túli magyarok szavazati joga?
JB: Jakab Péter azt nyilatkozta, legitim vita tárgya lehet, hogyan szóljanak bele az itteni politikába úgy a külhoni magyarok, hogy az mindenki számára megnyugtató legyen. Jakab nem azt mondta, hogy megvonná a megszerzett jogot a határon túli magyaroktól. Azt mondjuk, legyen arról egy vita, hogy a mostani listás rendszerrel szemben, például az erdélyi magyarok közvetlenül erdélyi magyar jelöltet választhassanak meg a magyar országgyűlésbe. Sajnálom, hogy a magukat nemzetinek valló Mi Hazánk Mozgalom úgy akar rátelepedni nemzeti tragédiánk századik évfordulójára, hogy közben egy egyszerű magyar mondatot sem tudnak értelmezni.

KecsUP: Ki a magyar?
JB: Nem szeretem a felcímkézéseket, ami a nemzeti identitás körül gyakran kialakul. Úgy vélem, hogy származástól független mindenki magyar, aki tenni akar ezért a hazáért, és otthonának tekinti a magyar földet, elfogadja és szereti a magyar kultúrát. Aki a magyar válogatott meccsek előtt együtt énekli velünk a Himnuszt. Senkitől sem lehet elvitatni azt politikai alapon, hogy magyarnak vallja magát. Ez nem bal vagy jobboldali kérdés.

Vannak ügyek, amelyek csak akkor lesznek köztudottak, ha mi megírjuk ezeket.
Kérjük, támogassa munkánkat! A szabad sajtót.


1000 Ft5000 Ft10000 Ft


500 Ft1000 Ft3000 Ft