Koronavírus: ezért nem írunk róla

0
Koronavírus (Forrás: https://phil.cdc.gov/Details.aspx?pid=23311)

Bizonyára feltűnt az olvasóknak, hogy a KecsUP-on nem hemzsegnek a koronavírusról szóló hírek. Egyetlen egyszer szóltunk erről, még januárban, amikor felütötte a fejét és beszédtéma lett. Akkor dr. Szlávik János infektológusra hivatkozva írtuk, hogy az influenza folyton itt van velünk, mégis olyan vírustól kezd félni az ország, amely a közelünkben sincs.

Azóta azért változott a helyzet, és bár a hivatalos tájékoztatás szerint Magyarországon még mindig nincs beteg, azért Európában már halottakról is érkeznek hírek. Még most is hangsúlyozzák a szakemberek, hogy elsősorban idősebb, legyengült, alapbetegségekkel küzdő emberek vannak veszélyben.

Nem akarunk pánikot kelteni

Egészen egyszerűen azért nem írtunk a koronavírusról, mert nem akartunk pánikot kirobbantani vagy növelni azt. Voltak kecskeméti hírportálok, amelyek gyanús, közeli esetekről írtak, majd kiderült, hogy negatív lett a teszt. Az egyik híroldallal egészen Kecskemétig “beszűrődött a betegség”. Mi ezt az utat nem akartuk járni. A közérdekű és valódi hírek terjesztését rábíztuk az országos sajtóra. Az meg tette a dolgát. Jól vagy rosszul.

Arról persze lehet vitázni, hogy az országos hírportálok kellő mértékben, esetleg túltolva foglalkoztak a témával. Van erről véleményünk. Kiterjedő elemzést nem írnánk erről, csak annyit, hogy a sajtónak az ilyen helyzetekben nagy felelőssége van. Mivel ezrek olvasnak minket, úgy gondoltuk, jobb, ha visszafogjuk magunkat. Országos témákról nem szoktunk saját híreket írni, nem ez a dolgunk. Átvenni pedig azért nem vettünk át inkább semmit, mert ember legyen a talpán, aki ki tudja szűrni biztosan a pontos és pontatlan információkat.

Hasonló cikkünk  Kecskeméten csökkent a Covid-koncentráció a szennyvízben

Ugyanakkor nem lenne fair, ha csak a sajtó felelősségét említenénk meg. Az álhírek, hamis információk, túlzó beszámolók mellett sajnos olyan helyről is érkezett muníció, ahonnan az ember nem is számít rá. A Magyar Gyógyszerészi Kamara budapesti szervezete – az Index szerint – egy valótlanságokkal teletömött hírlevelet jelentetett meg. Azóta már levették a hivatalos helyekről a “tájékoztatót”, de mivel budapesti gyógyszertáraknak küldték ki, ki tudja, hány helyen hihették, hogy ezek valós információk. A hírportál arról is írt később, hogy háziorvosok és különböző szervezetek osztják tovább az interneten ezt a levelet.

Nem kell bespájzolni, ha lesz zárlat, akkor is biztosítottak lesznek az alapvető élelmiszerek

De, hogy legyen itt egy közérdekű információ mégis, a koronavírus miatt felállított operatív törzs ügyeletével felvettük a kapcsolatot és arról érdeklődtünk, hogy indokolt-e az olyan fokú felvásárlási hullám, amely ezekben a napokban tapasztalható. Készülve arra, ha esetleg nem lehet eljutni a boltokba valamilyen korlátozó intézkedés miatt. E szerint felesleges otthon alapvető élelmiszereket tárolni, mert egy esetleges járványügyi zárlat alatt az alapvető élelmiszereket biztosítani fogják a lakosságnak. Vagyis: amennyiben lenne ( ha lenne!) ilyen intézkedés, senki nem fog éhezni, aki most nem spájzolt be.