Koronavírus: Megfigyelés alá került egy kecskeméti polgár

0
fotó: pixabay.com

A Bács-Kiskun Megyei Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya a mai napon Kecskeméten először helyezett járványügyi megfigyelés alá egy kecskeméti polgárt. A döntés oka, hogy a megfigyelés alá helyezett személy Olaszországból tért haza. A kormányrendeletben meghatározott önkormányzati kötelezettségünknek eleget téve felvettük vele a kapcsolatot, hogy a hatósági házi karantén ideje alatt, igény esetén segíthessünk az ellátásában.

Tekintettel a számos tévhitre és rémhírre, a tisztánlátás érdekében fontos a különböző típusú karanténok jelentésének megismerése. Mi magunk részletesen tájékozódtunk a szakemberektől, alábbiakban megosztom Önökkel ezeket a tisztázó információkat.

A karanténnak alapvetően három szintje van.

Az első az önkéntes karantén. Ez egy elővigyázatos, rendkívül felelősségteljes és példamutató magatartás, amely arról szól, hogy ha valaki bárhol külföldön járt, az hazaérkezte után két hétig otthon marad. Ezt kértem és kérem jómagam is, mert ez egy hatékony óvatossági intézkedés. De ez nem azt jelenti, hogy az illető beteg! Nagy valószínűséggel sokan vannak ilyen típusú önkéntes karanténban, mert biztosra akarnak menni és ezzel is vigyáznak embertársaikra.

Hasonló cikkünk  Szigorodhat a maszkviselés - Király József szerint korai volt az enyhítés

A második szint a hatósági házi karantén. Ez kötelező jellegű mindazokra, akik Olaszországból, Iránból, Kínából vagy a Koreai Köztársaságból térnek haza, és akiknél a határokon az egészségügyi ellenőrzésnél nem merül fel a betegség gyanúja. Ők kerülnek kötelezően 2 hetes járványügyi megfigyelés alá, hatósági házi karanténba, amelyet a rendőrség ellenőriz. Ez is egy elővigyázatossági intézkedés, amelyre Kecskemét esetében ma először volt szükség.

A harmadik szint az, amikor akár a határon végzett egészségügyi vizsgálat során, akár más vizsgálatnál felmerül a betegség gyanúja. Ezekben az esetekben kizárólag kórházi karantént alkalmaznak.

Kérem a kecskemétieket, hogy hiteles forrásokból tájékozódjanak és kizárólag a megelőzésre törekedjenek. A www.kecskemet.hu oldalon elhelyezett koronavírus banner alatt folyamatosan frissülő információkat találnak, kövessék továbbá a koronavírus.gov.hu és az nnk.gov.hu honlapokon megjelenő információkat.

Tájékoztatom továbbá Önöket, hogy a pánikkeltésre alkalmas rémhírek terjesztőivel szemben az önkormányzat mostantól kezdve kíméletlenül fellép! Ezzel rendkívüli károkat okoznak egy olyan időszakban, amikor mindenkinek csak egy teendője van: higgadtan, körültekintően vigyázni saját magára és a környezetében lévőkre.

Hasonló cikkünk  Müller Cecília szerint elkezdődött a koronavírus-járvány harmadik hulláma

Köszönettel:
Szemereyné Pataki Klaudia

Kecskemét MJV polgármestere