Nincs akadálya, hogy a magyar jegybank a Mercedest is megsegítse a kötvényprogramjával

0
forrás: Mercedes-Benz
Hirdetés

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. elvégeztette a magyar Nemzeti Bank kötvényprogramjában való részvételéhez szükséges minősítését, az anyavállalata minősítése alapján ugyancsak A minősítést kapott stabil kilátással a Scope Ratings minősítő cégtől – közölte kedden a Scope. Így a Mercedes is részt vehet az MNB kötvényprogramban.

A közlemény szerint a kft. 40 milliárd forintos kötvénykibocsátást tervez a programban, hétéves lejárattal. A Magyar Nemzeti Bank tavaly óta vásárol kötvényeket nagyobb, legalább 1 milliárd forintos mérlegfőösszegű magyar cégektől, hogy segítse a finanszírozásukat.  Ilyen cég például a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Nyrt. és a Tiborcz István-féle BDPST tulajdonában lévő Appeninn Nyrt., amiben a Matolcsy György vezette jegybank például 10 milliárddal ruházott be.

A növekedési kötvényprogram keretében az MNB forintban kibocsátott, legalább B+ minősítéssel rendelkező vállalati kötvényeket vásárolhat meg vállalatcsoportonként maximum 20 milliárd forint értékben.

Hirdetés

Az elsődleges és másodlagos piaci vásárlások eredményeként egy kibocsátott kötvénysorozat összesen legfeljebb 70 százalékát birtokolhatja a jegybank. A kibocsátóknak kötvényeiket be kell vezetniük a Budapesti Értéktőzsdére.

A program célja, hogy a jegybank segítse a hazai vállalati szektor finanszírozásának diverzifikálását. Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatása szerint Kecskeméten 190 ezer autót gyártottak, 3 új modell gyártását indították el 2019-ben. A cég nettó árbevétele 3,7 milliárd euró volt, 2,7 százalékkal nőtt 2018-hoz képest.

Az MNB növekedési kötvényprogramja 2019. július 1-jén indult, keretösszegét tavaly decemberben a magas kihasználtság miatt az eredeti 300 milliárd forintról 450 milliárd forintra emelték január elsejével. Tavaly mintegy 15 cég vette igénybe a lehetőséget, az idén 25 cégre számítanak. (via MTI)

Vannak ügyek, amelyek csak akkor lesznek köztudottak, ha mi megírjuk ezeket.
Kérjük, támogassa munkánkat! A szabad sajtót.


1000 Ft5000 Ft10000 Ft


500 Ft1000 Ft3000 Ft