fbpx
20.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

Több mint 13 ezer kilakoltatás volt az elmúlt négy évben

- Advertisement -

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar nyilvántartása szerint 13470 ingatlankiürítés történt az elmúlt négy évben Magyarországon – derült ki a 24.hu által kikért közérdekű adatokból.

2016 és 2020 között minden évben meghaladta a háromezret a kilakoltatások száma:

  • 2016-ban 3474,
  • 2017-ben 3667,
  • 2018-ban 3212,
  • 2019-ben pedig 3117 kilakoltatás történt.

Bár az esetek közé számolják az üzlethelyiségek kiürítését is, a történtek hátterében még mindig leginkább a devizahitelek miatt bajba került adósok fizetésképtelensége áll.

Ez abból is látszik, hogy a hitelválság elmélyülése előtt jóval alacsonyabb volt az utcára tettek száma: 2012-ben mindössze 700 lakóingatlant adtak birtokba árverést követően, 2013-ban 550-et, 2014-ben pedig kilakoltatási moratórium lépett életbe a devizahitelesekre vonatkozó törvények alapján.

Összességében az adatokból az látszik, hogy 2016 óta egy kisvárosnyi embert lakoltattak ki az otthonából.

Hogy pontosan hányat, azt nem tudni, mert a 13470 az ingatlankiürítések száma – arról, hogy az intézkedés hány embert érint, nem vezetnek statisztikát, de még az üzlethelyiségekkel számolva is minden bizonnyal többet, mint amennyi a kiürített ingatlanok száma, hiszen a lakások többségében nem egyedül lakik a tulajdonos.

Hasonló cikkünk:  Kecskemét és Győr között katonai konvoj nehezíti a közlekedést vasárnap

A végrehajtói kar nyilvántartása alapján „lakóingatlan sikeres árverését követő birtokbaadás miatt” 8100 ingatlankiürítés történt négy év alatt. Ide tartoznak a pórul járt devizahiteles családok elárverezett lakásai is. Ugyanakkor önkényes lakásfoglalókkal szemben is viszonylag nagy számban kellett intézkedniük az önálló bírósági végrehajtóknak: 2016 óta összesen 797 jogosulatlan lakáshasználóval szemben léptek fel.

Noha a családok többsége barátoknál, rokonoknál vagy bérelt lakásban húzza meg magát, akadnak olyanok is, akik nem tudnak hova menni. Mint arról a 24.hu beszámolt, 2017-ben és 2018-ban legalább 8 kiskorú gyermek került gyámhivatali gondozásba kilakoltatás miatt, a pontos számot azonban nem tudni, ugyanis a budapesti kormányhivatal (az országban egyedüliként) titkolja a statisztikákat. A végrehajtók tájékoztatása alapján viszont messze Budapesten történik a legtöbb végrehajtás és kilakoltatás.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...