fbpx
7.1 C
Kecskemét
2023. március 28., kedd

FRISS HÍREK

Veszélyhelyzet: Mégiscsak hozott egyedül döntést a polgármester

Gyorsan leszögezzük, nem azzal van bajunk, amit a polgármester most tett. Sőt, üdvözöljük, ha betartja a törvényeket. Mert azt közölte a Facebook oldalán, hogy

” – élve a veszélyhelyzet esetére törvényben biztosított felhatalmazással – az alábbi döntéseket hoztam”.

Facebook/Szemeeryné Pataki Klaudia

Arra már inkább felkaptuk a fejünket, amikor olyat nyilatkozott néhány napja (ha valóban így történt, ahogy az egyik hírportál közölte), hogyha ő egyedül dönthet a törvény szerint, akkor úgy dönt, hogy nem él a törvény adta joggal.

Megírtuk ugyanis a veszélyhelyzet kihirdetése után, hogy a katasztrófavédelmi törvény egyértelműen fogalmaz.

„Veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. Ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti.”

Erre fel írta meg a méltán említésre sem méltó lap, hogy nem így lesz ám Kecskeméten. Az oda nyilatkozó megszólaltatott elmondta, hogy kifejezetten csak gyors döntések indokolják, hogy a polgármester gyakorolja a közgyűlés jogait átmenetileg. Majd ehhez tette hozzá a lap, a polgármesterre hivatkozva, hogy

„Kecskeméten azonban még ez sem lesz”

Mert nem akar élni ezzel a jogával a polgármester. Annyit mondott még (a lap szerint) Szemereyné Pataki Klaudia, hogy nem tudja elképzelni, hogy átlépje a demokratikus szabályokat.

Hasonló cikkünk:  Próba jelleggel bankkártyával is lehet jegyet venni a Volánbusz Budapest–Baja vonal egyes járatain

Itt érkeztünk el oda, amire utaltunk az elején. Örvendetes, hogy amikor gyors döntések kellenek most, akkor nem vár senkire a polgármester. Se közgyűlésre, se másra. Ebben a helyzetben létfontosságú az azonnali cselekvés, és ha ehhez az kell, hogy egy városvezető egyedül döntsön, akkor tegye meg. Bízzunk benne, hogy jó döntéseket hoz, mert az mindannyiunk érdeke.

Hasonló cikkünk:  A Református Egyháznak nincs pénze felújítani a diákszállót

Azért kaptuk fel a fejünket a korábbi nyilatkozatára, mert akkor is ugyanezt gondoltuk, mint amit az előbb írtunk, és megijedtünk, hogy a polgármester nem mer vagy nem akar felvállalni fontos döntéseket. Akkor is azt gondoltuk, hogy a törvény adta lehetősőggel élni éppenhogy demokratikus, és nem mond annak ellent. Sőt, elutasítani a törvényt, éppen nem illik a demokratikus felfogáshoz. Hogy miért nyilatkozott ilyeneket mégis korábban (ha valóban így volt), fogalmunk sincs.

A veszélyhelyzetet tekintve, nem túlzottan érdekes, hogy ez a bizonyos hírportál megpróbált odadörgölni nekünk egyet. Főleg azért nem, mert nem lett igaza. A polgármerster és a helyzet áthúzta piros vonallal a cikket, és a kukába dobta azt.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...