fbpx
4.5 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Zombor is beáll a sorba

- Advertisement -

Kórházi ápolásra nem szoruló állampolgárok számára házhoz viszik a mintavételt. Ehhez a feladathoz jelentkezett dr. Zombor Gábor, Kecskemét országgyűlési képviselője, egykori egészségügyi államtitkár – derült ki a többségében önkormányzati finanszírozású hírportál cikkéből.

Készülnek a betegszám várható növekedésére. Az új eljárásrend szerint házhoz viszik a mintavételt, a nem súlyos állapotú fertőzöttek pedig a lakásukban is maradhatnak – számolt be a Népszava.

A gyanú esetén továbbra is a háziorvosnak kell telefonálni, aki indokolt esetben riasztja a mentőket. Onnan egy mobilegységet (valószínűleg motoros mentőt) küldenek, aki megfelelő védőöltözetben, mintát vesz és azt el is juttatja a laborba. Általában az első hét vége felé romolhat a betegek állapota – ekkor ismét megnézik a mentők a fertőzöttet, és ha szükséges a kezelése, kórházba szállítják.

A jövőben a súlyos, ismeretlen eredetű tüdőgyulladással orvoshoz kerülők esetében már nem vizsgálják az utazási előzményeket – automatikusan elvégzik a tesztet. A járvány elkerülhetetlen – hangsúlyozta Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, szerinte a kérdés csak az, hagyjuk-e, hogy a vírus diktálja a tempót, vagy képesek vagyunk fegyelmezett és felelősségteljes viselkedéssel lassítani a terjedését. Ha sikerül időt nyerünk, egy kevésbé leterhelt ellátórendszer könnyebben birkózik meg a súlyos betegek ellátásával is. Szerinte most még „egy centivel” jobb helyzetben vagyunk, mint a körülöttünk lévő országok. Szakértők úgy vélik, hogy az országok lakosságának az 50-70 százaléka megfertőződik, és ez a vírus valószínűleg később is időről-időre vissza fog térni.

Hasonló cikkünk:  Hosszabb, több részleget érintő sztrájk lehet a Mercedes-gyárban, ha nem haladnak a bértárgyalások

Horváth Ildikó elmondta, átrendezték az ellátórendszert, annak érdekében, hogy a 65 év felettieket kivegyék a közvetlen betegellátásból, ám úgy tűnik, hogy ez a háziorvosoknál szinte lehetetlen. Mint mondta: akár vezényelhetnének is orvosokat a 65 év felettiek pótlására, de egyelőre toborzással próbálnak az idős háziorvosok körzetébe fiatal segítséget találni.

Kedden írtunk a korábban egyébként háziorvosként is praktizáló Zombor Gábornak a parlamenti e-mailes elérhetőségére, hogy kíván-e csatlakozni az önkéntesek táborához. Választ mi nem kaptunk, viszont a hiros.hu cikkéből kiderült, hogy a házhoz menő mintavételeknél fog segédkezni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...