fbpx
8.7 C
Kecskemét
2024. április 24., szerda

FRISS HÍREK

A kecskeméti vendéglátósok nagyobb szolidaritást reméltek az önkormányzattól a koronavírus alatt

- Advertisement -

A járványügyi válság mellett jelentős gazdasági problémákkal néznek szembe a vidéki városok, így Kecskemét is. A területi és személyes karanténok, a dolgozók mozgásának korlátozása a továbbfertőzés lehetőségeinek csökkentése érdekében, súlyos hatást fejt ki a gazdaság helyi szereplőire, kisebbekre és nagyobbakra egyaránt.

Jelentős veszteséget szenved el a helyi vendéglátás és a hozzá kapcsolódó szolgáltatószektor, ahonnan nagyon sokakat küldtek fizetetlen kényszerszabadságra. Fokozatosan bár újraindul a Mercedes gyár, de a leállás fájdalmasan érinti az autógyárak hazai beszállítóit. (A legalább 50 főt foglalkoztató járműipari vállalkozások 2019. évi termelési értékének 15%-a Bács-Kiskun megyében realizálódott.) Az építőipar, ha teljesen nem is bénult meg, de a visszaesés itt is tapasztalható.

A bérleti díjak kifizetésének átütemezésével és jelentős kedvezményekkel segítenek egyes önkormányzatok a bajba jutott helyi vállalkozóknak

Számos kecskeméti vállalkozó kényszerült munkavállalóit elküldeni, mert vásárló hiányában és a csökkentett nyitva tartás miatt hetek óta nincs elegendő bevétele. Vannak olyanok is, akik kénytelenek voltak bérleményüket is felmondani, hogy ne menjenek teljesen csődbe.

Több vidéki önkormányzat jelentős csökkentéssel próbál segíteni a bajba jutott helyi vállalkozóknak.

Gyulán, az önkormányzattól üzlethelyiséget bérlő cégek kedvezményt kapnak a bérleti díjra: 25%-ot, ha üzemelnek, 50%-ot, ha szüneteltetni kényszerülnek a tevékenységüket. A kedvezményes összeg teljesítésére június 30-ig fizetési moratórium van érvényben. A közterület-használati díjból szintén 25 vagy 50% kedvezményben részesülnek.

Miskolcon is díjcsökkentéssel segítenek. Az önkormányzati ingatlanokban működő, nyitvatartási korlátozás alá eső üzletek díjának 50%-os csökkentését alkalmazzák.

Orosházán áprilisra, májusra és júniusra nem számláznak ki bérleti díjat azoknak, akik városi kezelésben lévő, nem lakás céljára szolgáló helyiségeket bérelnek.

Salgótarjánban jelképes bérleti díjat számolnak fel. Havi 100 forint plusz áfára csökkentették az önkormányzati tulajdonú bérelt ingatlanok bérleti díját – gyűjtötte össze a különböző példákat a portfolio.hu.

A Szövetség vetette fel a bérleti díj csökkentését, ami után a helyi operatív törzs arra kérte a KIK-FOR Kft-ét, hogy vizsgálja meg az üzlethelyiségek bérleti díj csökkentésének lehetőségeit – a városi cég végül 10%-ot enged el a bérleti díjból

Az önkormányzati tulajdonban álló Kik-For Kft. honlapján közzé tett tájékoztató értelmében a bérlők két opció közül választhatnak:

  • azok, akik a veszélyhelyzet időtartama alatt is határidőre fizetnek, azok 10 % fizetési kedvezményt kaphatnak, illetve
  • ha az üzleti ingatlan bérlője a havi bérleti díjnak az 50%-át határidőre megfizeti, akkor a másik 50%-át teljesítheti a veszélyhelyzet megszűnését követő hat hónap alatt, egyenlő részletekben a Kft. részére.

A kedvezmények igénybevételének több feltétele is van: március 31-ig nem lehet fizetési késedelem (utólagos rendezés is elfogadott); a bérlemény ne álljon felmondás alatt; a bérlő kérelmét indokoltság esetén fogadják el.

Hasonló cikkünk:  Júniusban indul az otthonfelújítási program, alapanyag van elég, szakember már kevésbé

Miután a városi ingatlankezelő kft. előállt a 10%-os javaslatával, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakcióvezetője, Lejer Zoltán nyílt levélben fordult a polgármesterhez, aki szerint

a Kik-For, a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségekre nem ad megfelelő partneri és méltányos megoldást. A kecskeméti vállalkozók és alkalmazottai egy gondoskodó, szolgáltató önkormányzatban bíztak, amikor a kormány a kijárási tilalommal korlátozta az üzletek nyitva tartását.

Az ellenzéki önkormányzati képviselő abban kéri a polgármester együttműködését, hogy módosítsák a bérleti díjcsökkentést 50%-ra.

A Kik-For ügyvezetése a következőképpen reagált az ellenzéki kritikára:

Társaságunk szintén felkészült arra, hogy a bérleti díjakra vonatkozó kedvezmények lehetőségét a későbbiekben további enyhítésekkel módosíthassa, új konstrukciót dolgozzon ki, amennyiben az országos korlátozó intézkedések továbbra is fennmaradnak, vagy szigorodnak.

olvasható a válaszreakcióban.

„A 10% kedvezmény megalázó ebben a helyzetben” – meséli egy belvárosi vállalkozó, aki évek óta bérel önkormányzati bérleményt

Több mint egy hónapja megállt a kecskeméti vendéglátás. Néhány étterem úgy próbál túlélni, hogy kiszállít, de a sörözőknek és kávézóknak erre nincs lehetőségük. Több helyi vállalkozót is megkerestünk, akiket a kialakult helyzetről kérdeztük. Mindegyikük név nélkül kívánt válaszolni.

Az egyik belvárosi vállalkozó elmesélte, hogy márciusban nyitotta meg második üzletét, de be is csődölt a korlátozó intézkedések következtében. A megmaradt boltjának rezsijét dugában mért eladásból fizeti, mert még az áru is tönkre megy, ha rajta marad. Bérleti díjat nem fizet, mert nem nyithat ki 15h után. Majd hozzá teszi, hogy

a 10% kedvezmény megalázó ebben a helyzetben, miközben a belvárosban több olyan bérlő is van, aki több mint 10 éve folyamatosan fizeti a bérleti díjat. Azok a vendéglátások, akik hosszú évek óta fizetik az iparűzési adót és a bérleti díjat a városi kasszába, elvárhatnak most annyit, hogy elengedjenek két havi bérleti díjat túlélésük érdekében.

Egy másik szintén vendéglátóipari egységet működtető vállalkozó úgy fogalmazott, hogy a dolgozóit egyelőre meg tudták tartani, őket készenlétben tartják. Abban reménykednek, ha ismét elindul a rendes élet, velük együtt lábalnak ki a bajból.

Két további vállalkozó a megértés hiányáról számolt be. Elmondták, hogy április közepén levelet kaptak az önkormányzati cégtől, amelyben arról tájékoztatják őket, hogy 8 napon túli tartozásuk keletkezett. Ha pedig

nem tesznek eleget, a bérleti díj nem fizetése a bérleti szerződés felmondását eredményezheti. – olvasható az alábbi felszólító levélben.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...