Az érettségi elhalasztását kezdeményezik – Érettségi előtt az ország – 12 pont a józan ész érettségiéért

0
12 PONT A JÓZAN ÉSZ ÉRETTSÉGIJÉÉRT!

Diákok, szülők, oktatók és oktatási szakemberek azt kezdeményezik, hogy halasszák el az érettségit a járványhelyzet utánra, leghamarabb nyár végéig. A civil kezdeményezők az Érettségi előtt az ország – 12 pont a józan ész érettségiéért című petíciót a köznevelési államtitkárnak és a miniszterelnöknek címezték, amiben arra hívják fel a döntéshozók figyelmét, hogy e rendkívüli helyzetben az a felelős viselkedés, ha egy későbbi időpontban tartják meg az érettségi vizsgákat.

A petíciót ide kattintva lehet aláírni. 

A petíció szövegét és a 12 pontot szó szerint közöljük.

Címzett: Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, oktatási akciócsoport, Orbán Viktor miniszterelnök

12 PONT A JÓZAN ÉSZ ÉRETTSÉGIJÉÉRT
bevezetés egy petícióhoz

A középiskolai érettségi a nemzeti érettség tükörképe: felelős kezelése sikerre, felelőtlen erőltetése – a járvány erősödésének előestéjén várhatóan emberéletekben is mérhető – kudarcra van ítélve.

Ez a kezdeményezés a sikeres és felelős középiskolai érettségire vagy annak sikeresen lebonyolítható alternatíváira mozgósítja a felelős magyar állampolgárokat: a diákokat és tanárokat, a diákok családjait és mindenkit, aki nem kívánja hallgatásával és közönyével egy erőltetett bürokratikus döntés beláthatatlan következményeit.

Érettségire készül az ország. Nem csupán a 12. évfolyamos végzős középiskolások, s nem csak a továbbtanulásra készülők. Érettségből kell számot adnia a teljes magyar társadalomnak: a magyar pedagógusok, a szülők és nagyszülők generációinak. Érettnek kell lenni a politika kormányzati és ellenzéki képviselőinek, s a teljes hazai civil társadalomnak: ők, együtt a demokrácia és a járványmenedzsment tárgyakból érettségiznek párhuzamosan.

A hazai oktatáskutatók, vezetőtanárok legjobbjai, pedagógus szakmai szervezetek és a diákok képviselői számos alternatív lehetőséget látnak és naponta vázolnak a kormányzati döntéshozók számára. Május 4-ig még van idő az érettségi elhalasztására a járványhelyzet lecsengése utánra (leghamarabb nyár végéig). Meg lehet oldani a magyar felsőoktatás rugalmas és méltányos megnyitását a mostani végzősök előtt akár eddigi igazolható teljesítményük és tanáraik értékelése alapján, akár egy keresztféléves befogadás mellett a 2020-21-es tanévben. Minden idők legkisebb érettségiző évfolyama ez, amely több éves megfeszített munkáját és szorgalmát kínálja az ország számára. Csak a bizalomra építve szabad az érettségit megszervezni és időzíteni – erre a bizalomra épülhetne az online szóbeliztetés is, amely minimalizálná a járványveszély növelésének kockázatát és nem járna több logisztikával, mint a tömeges utaztatással járó jelenleg felkínált írásbeli menetrend. Rendkívüli helyzetben hiba hagyományos időpontban és csak részben módosított formában kényszervizsgáztatni.

2020-ban egyszerre kell érettségit tennünk hazaszeretetből, felelősségtudatból, az egymás iránti szolidaritásból és a józan ész gyakorlatias alkalmazásából. Itt az idő, hogy a hatalmat humanizáljuk, s a humánumot hatalomra emeljük. A tét nagy, az óra ketyeg, a döntés a tiétek. Ennek jegyében olvassátok, terjesszétek és írjátok alá a 12 Pontot a Józan Ész Érettségijéért.

Hasonló cikkünk  Kétszer több egészségügyi hulladékot termeltünk a második hullámban, mint az előző években

Érettségi előtt az ország – 12 pont a józan ész érettségiéért

 1. Ajánljuk, hogy halasszák el a május eleji érettségit, mert fontosabb a józan ész, mint a hivatali parancs teljesítése járványhelyzet kellős közepén.
 2. Ajánljuk, hogy halasszák el a május eleji érettségit, mert e rendkívüli helyzetben fokozottan felelősnek kell lennem a magam, családom, tanáraim, barátaim és az ország egészségének megőrzése érdekében.
 3. Ajánljuk, hogy halasszák el a május eleji érettségit, mert nem szeretném, hogy a tömeges érettségi vizsga a járvány terjedésének felgyorsulásához vezessen.
 4. Ajánljuk, hogy halasszák el a május eleji érettségit, mert 83.000 diáktársam és sokezer tanárunk egészsége fontosabb számomra, mint egy erőltetett időpontban megtartott vizsga megírása, ami a járvány elmúlta utánra halasztható.
 5. Ajánljuk, hogy halasszák el a május eleji érettségit, mert a távoktatásban hátrányos helyzetük miatt felkészülni nem képes diáktársaimmal szolidáris vagyok és nem kívánok jogtalan előnyt élvezni velük szemben.
 6. Ajánljuk, hogy halasszák el a május eleji érettségit, mert a kollégiumból hazaküldött és nem lakóhelyükön érettségiző társaim iránt is felelősséget érzek.
 7. Ajánljuk, hogy halasszák el a május eleji érettségit, mert a jószándékú rendőri jelenlét senkit nem véd meg közülünk, ha úgysem kötelező a maszk viselése.
 8. Ajánljuk, hogy halasszák el a május eleji érettségit, mert ha mégis kötelező lenne a maszk használata, fullasztó lesz a több órányi dolgozatírás, s közben a betegség frontvonalában küzdők rovására több százezer darabot pazarlunk el.
 9. Ajánljuk, hogy halasszák el a május eleji érettségit, mert a járvány lecsillapodása után – várhatóan a nyár végéig – a vizsgák biztonságosan megrendezhetők és továbbtanulásunk ősztől gondos szervezéssel biztosítható.
 10. Ajánljuk, hogy halasszák el a május eleji érettségit, mert a biztonságos vizsgáztatás logisztikai feltételei nem teljesíthetőek.
 11. Ajánljuk, hogy halasszák el a május eleji érettségit és nyomatékosan kérjük a tisztelt döntéshozókat, hogy a járvány után biztonságosan tehessem le vizsgáimat és kérem, gondoskodjanak arról, hogy a magyar felsőoktatás őszi vagy légkésőbb keresztféléves rendszerben fogadjon hallgatói közé.
 12. Ajánljuk, hogy halasszák el a május eleji érettségit, hogy ne csak érettségiző társaim, hanem az egész ország sikeresen vizsgázhasson 2020-ban józan észből, méltányosságból és hazaszeretetből. Ehhez adom aláírásom és kérem az Ön támogatását is.