fbpx

FRISS HÍREK

Használhatatlannak találták azt a koronavírustesztet, amiből a magyar kormány is bevásárolt

- Advertisement -

Az Egyesült Államok egyik városában a helyi egészségügyi hatóság tesztjén április elején „megbízhatatlannak és használhatatlannak” találtak és visszavontak egy olyan gyorstesztet – az Anhui Deep Blue nevű kínai cég termékét – amiből április elején a magyar kormány is vásárolt, amit nálunk azóta is aktívan használnak – idézi a Pro Publica cikkét a 444.hu.

A Kínából vásárolt egészségügyi felszerelések, eszközök minőségéről korábban Müller Cecília országos tiszti főorvost is kérdezték, aki azt nyilatkozta, hogy azok minőségét a rajtuk szereplő jelzés, a „CE” igazolja, ez ugyanis csak az EU előírásainak megfelelő, ellenőrzött termékeken szerepeltethető. Azonban ezt a jelzést a gyakran hamisítják a kínai cégek, illetve az érintett gyártó, az Anhui Deep Blue nevű cég vonatkozó weboldalán szereplő négy referencia megtévesztő és nem igazolja a termék működőképességét.

A Rio Grande partján fekvő 260 ezres texasi városba (Laredo) egyik magánkórháza márciusban 20 ezer darab gyorsteszt érkezett az Anhui Deep Blue-tól 500 ezer dollárért. Ez a vérből kétfajta antitestet kimutató teszttípus, ami alapvetően annak kimutatására való, hogy az illető átesett-e korábban a betegségen. A városban nagyon várták a teszteket, ám a helyi egészségügyi hatóság a gyorstesztek bevetése előtt leellenőrizte a termék hatékonyságát.

Hasonló cikkünk:  I. Gazdasági Kecsup-Est Bod Péter Ákossal

Arra jutottak, hogy a gyártó által nekik ígért 93-97 százalékos helyett az sokkal-sokkal kisebb, mindössze 20 százalékos pontossággal működött.

A gyártó cég vitatta a teszt tesztjének pontosságát, de Laredo hatóságait ez nem akadályozta meg abban, hogy megtiltsák a termék felhasználását.

Laredo helyi rendőrsége ezután nyomozni kezdett a termék weboldalára kitett egyik megtévesztő referencia ügyében. Ez az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA levele, amit a cég úgy állít be, mintha amerikai hitelesítés vagy forgalmazási engedély lenne, pedig mindössze egy udvariassági levél annak nyugtázására, hogy a vállalat kezdeményezte az FDA-nál a termék bevizsgálását. A Homeland Security Investigations nevű nyomozó szerv pedig le is foglalta egy időre a gyanús szállítmányt. Amit később visszaadtak ugyan az azt megvásároló magánkórháznak, de azok utána sem használhatták

Azt nem tudni, hogy a magyar hatóságok is letesztelték-e a Deep Blue gyorstesztjének hatékonyságát. Azért nem, mert bár a 444.hu ezt megkérdezte az Operatív Törzstől, ők nem voltak hajlandók válaszolni a kérdésükre.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...