fbpx
13.4 C
Kecskemét
2024. március 28., csütörtök

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Itt él köztünk Kecskeméten a mérnök, aki ott volt Csernobil közelében a robbanáskor

- Advertisement -

Ma van a csernobili atomerőmű katasztrófájának az évfordulója. 1986. április 26. 1 óra 25 perc az az időpont, amikorra a robbanást teszi az utókor. Bár van egy ember, ráadásul itt él Kecskeméten, aki szerint lehet ebben némi sumákolás, és nem biztos, hogy ez a pontos időpont. Horváth Zoltánról van szó, aki azokban a napokban a Bácsalmási Állami Gazdaság főmérnökeként volt kiküldetésen Kijev környékén. Napraforgót vetettek az erőműtől nem messze, kb. 10 km-re, mert a nagy Szovjetunióig elért a bácsalmási, jó minőségű napraforgó híre.

Egyik nap furcsa lett az erőmű teteje

Máig emlékszik, hogy munkájának helyszínéről jól rá lehetett látni az erőműre, igaz olyan kékes fátyolon keresztül, ami valószínűleg a légkör miatt lehetett. Aztán egyik nap, amikor elkezdték megint a munkát, látta, hogy nem olyan a teteje az erőműnek, mint az előtte lévő napon. Meg is kérdezte a környezetét, de senki nem tudott semmit. Azt mondták neki, biztos rosszul emlékszik. Aznap még Kijevben aludtak volna, onnan mentek volna tovább Odesszába. Ezért az nem érte őket váratlanul, hogy ide kellett indulniuk, az azonban igen, hogy a kezükbe nyomta az ottani magyar főkonzul a vonatjegyet, hogy induljanak azonnal, nem maradhatnak Kijevben. Kérdezték miért a változás, de magyarázatot nem kaptak. Nem is vettek észre semmi különöset amíg pár napig még a Szovjetunióban tartózkodtak. Annyit azonban igen, hogy eltűntek a buszok az utcákról. Minden bizonnyal az erőmű környékének kiköltöztetéséhez vitték ezeket.

A repülőn olvasta egy rövid hírben, mi történt

Bár ennyi év távlatából Horváth Zoltán nem emlékszik pontosan minden momentumra, de arra igen, hogy amikor felszálltak a repülőre, hogy hazajöjjenek, ott voltak újságok és egy Népszabadságot magához vett. Ez április utolsó napján volt. Ebben az újságban egy pár soros hír volt, hogy robbanás történt a csernobili erőműben. Ekkor már összerakta a képet, és meg is beszélték ezt a mellette ülő idősebbik Knézy Jenővel. Itthon már orvosok várták őket a repülőtéren, és pár napra rá egy sugárbiológiai intézetben megvizsgálták. Ez egy katonai objektum volt, mindig katonák voltak mellette.

Egy nagy terembe vittek, tele volt minden számítógéppel, amelyek akkoriban hatalmasak voltak. Ma már biztosan elég lenne a vizsgálathoz egy sokkal kisebb eszköz. De amint indult a vizsgálat, minden elkezdett berregni, lyukacsos szélű papírok jöttek ki folyton a gépből, azokon adatokkal. A műszereket kezelő hölgy egyszer csak érdekes arcot vágva megkérdezte, hogy honnan jöttem én. Mondtam neki, hogy Csernobilból. Erre még érdekesebb lett az arca. Végül is ott semmit nem tudtam meg – mesélte hírportálunknak történetünk főszereplője.

Hasonló cikkünk:  Az alföldi rolleresek az új jamaikai bobcsapat

Volt később is egy ilyen vizsgálat még abban az évben ősszel, de eredményt arról sem kapott. Közben eltelt sok év, már 1999-ben járunk, amikor érdeklődött, hogy ugyan mit mutattak ki 13 éve a műszerek. Azt a választ kapta, hogy nem találják a papírjait. 2001-ben, amikor már Horváth Zoltán volt a Bácsalmási Állami Gazdaság vezérigazgatója, újból érdeklődött. Ekkor már sikerrel járt. Arról tákjékoztatták, hogy mindkét vizsgálat negatív lett. 15 ével később tudta meg. Bár a robbanás után a közelben dolgozott még egy ideig, nem mutattak ki olyan sugárdózist a szervezetében, ami bajt okozhatott volna.

Hogy aztán az én papírjaim voltak-e, ki tudja?! – teszi hozzá a történethez mosolyogva Horváth Zoltán.

Sugárzást kaptam, az biztos, mert a vizsgálatot végző hölgy is csodálkozott, és kaptunk a gazdaságnál egy dózismérőt később, hogy a csotornákban összefolyó esővízet mérjük meg. Ezzel is poénból teszteltek a kollégák. Csipogott ám rendesen a műszer – mondja ezt is nevetősen interjúalanyunk.

Ajándékot vitt a robbanás után néhány hónappal az egyik kinti ismerősnek, de már nem volt kinek átadnia

Horváth Zoltán a robbanás után még többször járt a Szovjetunióban, mindig meghívásra ment. Egyik alkalommal megkérte egy kinti ismerőse, hogy vigyen neki az autója sebességváltójára egy különleges gombot. Meg is vette neki. Tudta az ismerősről, hogy segített a katasztrófa utáni mentésben. De arra nem számított, ami érte a megérkezéskor. A férfi meghalt időközben, az ajándékot pedig visszahozta magával Magyarországra.

Gorbacsov is felfigyelt Horváthék eredményeire

Büszkén mesélte azt is nekünk, hogy olyan jó eredményeket ért el a Szovjetunióban elvetett magyar napraforgó, hogy Gorbacsov magához hívatta. A találkozó azonban elmaradt, mert később értek oda, végül csak a vezető helyettesével találkoztak.

Horváth Zoltán itt él Kecskeméten és már egy ideje leginkább könyvírással, azok illusztrálásával tölti idejét. Például a Bácsalmás és a szomszéd falu, Madaras történeteiről szóló könyvekben is jelentős részt vállalt.

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...