Készpénzbe menekítették megtakarításaikat a magyarok

0
pixabay.com

Közel 230 milliárd forinttal emelkedett márciusban a készpénzállomány. A jelenség a koronavírus-járvánnyal magyarázható és minden bizonnyal átmeneti. A lakosság biztonsági megfontolásokból több készpénzt tart otthon — írta meg a Növekedés.hu.

A lap az MNB friss adatai alapján arról ír, hogy a háztartások bizalma a bankszektor felé töretlen. Ezt mutatja, hogy a forint betétek nagyságrendileg 70, az euró betétek pedig 50 milliárd forinttal emelkedtek márciusban.

Márciusban a lakossági állampapírok állománya mindösszesen 20 milliárd forint körüli összeggel mérséklődött. Ez a teljes állománynak csupán 0,3 százaléka. Negyedéves összehasonlításban azonban bővülés figyelhető meg: a háztartások ezáltal 9103,6 milliárd forint értékben birtokoltak lakossági állampapírokat a negyedév végén. A Magyar Állampapír Plusz állománya 676 milliárd forinttal 3748 milliárd forintra nőtt.

Hasonló cikkünk  Sokan az oltás után kapnak levelet, hogy hamarosan felvehetik az oltást

A tőkekivonás a legnagyobb mértékben a hazai alapkezelő szektort sújtotta. A befektetési alapokból mintegy 261 milliárd forintot rántottak ki a csalódott befektetők. A szektor által kezelt vagyon a mögöttes kötvények, részvények és ingatlanok árfolyamcsökkenésével együtt 7 százalékkal zsugorodott márciusban. Ekkora visszaesésre még soha nem volt példa.