fbpx

FRISS HÍREK

Nagyot zuhant a felsőoktatásba jelentkezők száma

- Advertisement -

A Népszava keddi száma azt írja, hogy hosszú ideje nem látott mértékben csökkent tavalyról idénre a felsőoktatásba jelentkezők száma. 

Az MTI által szemlézett hír szerint idén mintegy 91 400 diák jelentkezett valamely felsőoktatási intézmény hallgatójának. Ez nagyjából 20 ezerrel kevesebb a 2019-es adatnál.

19 éve nem felvételiztek ilyen kevesen. A mostanihoz hasonló nagyságrendű visszaesésre legutóbb hét évvel ezelőtt volt példa: akkor – 2013-ban – 15 ezerrel kevesebben felvételiztek (95 ezren), mint egy évvel korábban.

A nagyobb felsőoktatási intézmények az Eötvös Loránd Tudományegyetemet (ELTE) érintette legkevésbé a csökkenés: a tavalyi 24,7 ezerhez képest idén 24,1 ezren próbálnak bejutni az egyetem valamelyik karára.

A Budapesti Műszaki Egyetemre nagyjából ezerrel, a Budapesti Gazdasági Egyetemre 1500-zal, a Pécsi Tudományegyetemre 1600-zal, a Szegedi tudományegyetemre 1800-zal, a Debreceni Egyetemre 3000-el kevesebb hallgató jelentkezett 2019-hez képest, ami hozzávetőleg ezeknél az intézményeknél 10-20 százalék közötti visszaesést jelent. A kisebb egyetemeken a Népszava szerint ennél is rosszabb az arány.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...