fbpx

FRISS HÍREK

„Nyertesek a Helyiekért” pénzügyi alap létrehozását kezdeményezik

- Advertisement -

A momentumos polgármesterek nyílt levélben kérik fel azokat a cégeket, amelyek az elmúlt 10 évben a legtöbb helyi közbeszerzést nyerték, hogy járuljanak hozzá a közöshöz ebben a nehéz időszakban. Orbán Viktor „közös teherviselés” címén vont el milliárdokat az önkormányzatoktól. A polgármesterek ezzel a kezdeményezéssel azt szeretnék, hogy az elmúlt évek legnagyobb nyertesei is részesei legyenek ennek a közteherviselésnek és segítsenek ebben a különlegesen embert próbáló helyzetben.

– A koronavírus járvány olyan történelmi kihívást jelent, amellyel közösen kell szembenéznünk: most nagyobb felelősség nyomja a vállunkat, mint valaha. A betegség megfékezése egyéni felelősségvállalást és áldozatokat követel mindenkitől a családunk és szeretteink védelme érdekében. Hazai és nemzetközi példák sora bizonyítja ugyanakkor, hogy a járvány hosszú távú gazdasági következményei legalább olyan súlyosak, mint az egészségügyi kockázata. Teljes ágazatok omlanak össze, munkahelyek tűnnek el egyik napról a másikra, családok maradnak pénz nélkül. Ebben a helyzetben minden korábbinál nagyobb összetartásra van szükség.

Ezért mi, Újpest, Terézváros, Józsefváros, Baja, Cserszegtomaj, Göd és Sződliget polgármesterei kezdeményezzük a Nyertesek a Helyiekért pénzügyi alap felállítását. Ebbe az alapba azon cégek befizetéseit várjuk, akik az elmúlt tíz évben az önkormányzat közbeszerzésein a legtöbb pénzt nyerték el. Szerintünk e cégeknek kötelességük szolidaritást vállalni azokkal az emberekkel, akik az elmúlt években állták a számlát. Önkormányzatként adót nem vethetünk ki a nyertes cégekre – ez a kormány feladata lenne -, ugyanakkor szeretnénk, hogy a szolidaritásból kivegyék a részüket, és segítsenek a járvány elleni küzdelemben és a gazdasági károk mérséklésében.

Hasonló cikkünk:  Senki sem licitált a darabját tíz millióért beszerzett kínai lélegeztetőgépekre, pedig töredékáron lehetett vinni

Az alapba befizetett összeget teljes egészében a járvány elleni védelemre és a helyi gazdaság megmentésére fogjuk fordítani. Arra kérjük a cégek tulajdonosait, hozzájárulásukra ne adományként, hanem befektetésként tekintsenek, mert a segítség, amit most nyújthatnak, sokszorosan térül majd meg, amikor a járvány elmúltával a gazdaság újraindításán fogunk dolgozni. Minél gyorsabban megfékezzük a járvány terjedését, minél kevesebb háztartás megy tönkre ez idő alatt, annál hamarabb tér majd vissza az életünk a rendes kerékvágásba.

Arra kérjük más önkormányzatok vezetőit szerte az országban, hogy pártállástól függetlenül csatlakozzanak kezdeményezésünkhöz, és forduljanak a közbeszerzések nyerteseihez a járvány elleni védekezés érdekében. Az egymás iránti elkötelezettségünkön múlik, hogy ebből a helyzetből megroppanva vagy megerősödve kerülünk ki – írják a közleményben a polgármesterek.

Balogh Csaba, Göd polgármestere
Déri Tibor, Újpest polgármestere
Elekes István, Cserszegtomaj polgármestere
Juhász Béla, Sződliget polgármestere
Nyirati Klára, Baja polgármestere
Pikó András, Józsefváros polgármestere
Soproni Tamás, Terézváros polgármestere

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...