fbpx
17 C
Kecskemét
2023. március 20., hétfő

FRISS HÍREK

„Nyertesek a Helyiekért” pénzügyi alap létrehozását kezdeményezik

A momentumos polgármesterek nyílt levélben kérik fel azokat a cégeket, amelyek az elmúlt 10 évben a legtöbb helyi közbeszerzést nyerték, hogy járuljanak hozzá a közöshöz ebben a nehéz időszakban. Orbán Viktor „közös teherviselés” címén vont el milliárdokat az önkormányzatoktól. A polgármesterek ezzel a kezdeményezéssel azt szeretnék, hogy az elmúlt évek legnagyobb nyertesei is részesei legyenek ennek a közteherviselésnek és segítsenek ebben a különlegesen embert próbáló helyzetben.

– A koronavírus járvány olyan történelmi kihívást jelent, amellyel közösen kell szembenéznünk: most nagyobb felelősség nyomja a vállunkat, mint valaha. A betegség megfékezése egyéni felelősségvállalást és áldozatokat követel mindenkitől a családunk és szeretteink védelme érdekében. Hazai és nemzetközi példák sora bizonyítja ugyanakkor, hogy a járvány hosszú távú gazdasági következményei legalább olyan súlyosak, mint az egészségügyi kockázata. Teljes ágazatok omlanak össze, munkahelyek tűnnek el egyik napról a másikra, családok maradnak pénz nélkül. Ebben a helyzetben minden korábbinál nagyobb összetartásra van szükség.

Ezért mi, Újpest, Terézváros, Józsefváros, Baja, Cserszegtomaj, Göd és Sződliget polgármesterei kezdeményezzük a Nyertesek a Helyiekért pénzügyi alap felállítását. Ebbe az alapba azon cégek befizetéseit várjuk, akik az elmúlt tíz évben az önkormányzat közbeszerzésein a legtöbb pénzt nyerték el. Szerintünk e cégeknek kötelességük szolidaritást vállalni azokkal az emberekkel, akik az elmúlt években állták a számlát. Önkormányzatként adót nem vethetünk ki a nyertes cégekre – ez a kormány feladata lenne -, ugyanakkor szeretnénk, hogy a szolidaritásból kivegyék a részüket, és segítsenek a járvány elleni küzdelemben és a gazdasági károk mérséklésében.

Hasonló cikkünk:  Megérkezett Bugacra az első fehér gólya
Hasonló cikkünk:  Bács-Kiskun vármegyében rossz utakon járunk, a Magyar Közút szerint 40 százaléka rossz

Az alapba befizetett összeget teljes egészében a járvány elleni védelemre és a helyi gazdaság megmentésére fogjuk fordítani. Arra kérjük a cégek tulajdonosait, hozzájárulásukra ne adományként, hanem befektetésként tekintsenek, mert a segítség, amit most nyújthatnak, sokszorosan térül majd meg, amikor a járvány elmúltával a gazdaság újraindításán fogunk dolgozni. Minél gyorsabban megfékezzük a járvány terjedését, minél kevesebb háztartás megy tönkre ez idő alatt, annál hamarabb tér majd vissza az életünk a rendes kerékvágásba.

Arra kérjük más önkormányzatok vezetőit szerte az országban, hogy pártállástól függetlenül csatlakozzanak kezdeményezésünkhöz, és forduljanak a közbeszerzések nyerteseihez a járvány elleni védekezés érdekében. Az egymás iránti elkötelezettségünkön múlik, hogy ebből a helyzetből megroppanva vagy megerősödve kerülünk ki – írják a közleményben a polgármesterek.

Balogh Csaba, Göd polgármestere
Déri Tibor, Újpest polgármestere
Elekes István, Cserszegtomaj polgármestere
Juhász Béla, Sződliget polgármestere
Nyirati Klára, Baja polgármestere
Pikó András, Józsefváros polgármestere
Soproni Tamás, Terézváros polgármestere

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...