fbpx
10.7 C
Kecskemét
2021. október 17., vasárnap

FRISS HÍREK

Palkovics bejelentette a gazdaságvédelmi csomag részleteit

A munkahelyek védelme és helyreállítása a legfontosabb vezérfonal. Ha megvédjük a munkahelyeket, akkor a családokat és ágazatokat is – írta a sajtótájékoztatóról a 24.hu.

Egyes részleteit ismertette a mostani csomagnak:

Állami támogatás a rövidített munkaidőre. 3 hónapra átvállalja a bérköltség 70 százalékát. Ne otthon legyenek ez idő alatt a dolgozók, valamilyen képzésben kell majd részt venniük.

Az elmúlt tíz évben high-tech országgá alakultunk. A mérnök és a k+f-munkakörben dolgozóknál 40 százalékos bértámogatást biztosítanak.

Szocho 2 százalékponttal csökkentik, ahogyan megállapodtak korábban.

Továbbá:

  • Elhalasztják az éves beszámolókat, szeptember 30-ig.
  • 75 napról 30 napra csökken a normál adózóknál a visszaigényelt áfa visszafizetése, megbízható adósoknál 30-ról 20 napra.
  • Veszélyhelyzet alatt a betegszabadságról elektronikusan is be lehet adni a dokumentumot.

A biztosítási jogviszony nem szűnik meg.

Félmilliós ingyenhitel az egyetemistáknak

Az informatikusképzés tandíjának 90 százalékát átvállalja az állam, ez egy olyan terület, ahol a távoktatás gond nélkül működhet, ráadásul a piaci igényeknek is megfelelő képzésről van szó.

Az egyetemi hallgatóknak létrehoztak egy egyszeri, szabad felhasználású, nulla százalékos kamattal rendelkező, ötszázezer forintos hitelt, amelyet a Diákhitel Központtól lehet igényelni. 75 ezer egyetemi hallgató fejezte be úgy az egyetemi, főiskolai tanulmányait, hogy a nyelvvizsga hiánya miatt nem vehették át diplomájukat. Az ő esetükben eltekintenek a nyelvvizsgától, mivel nem szeretnék, hogy felsőfokú tudással középfokú képzettséget igénylő munkakörben kelljen dolgozniuk.

Hasonló cikkünk:  A Kúrián is elvesztette a pert a Klubrádió a Médiatanáccsal szemben
Hasonló cikkünk:  Portfolio: gigantikus adósságot vett a nyakába a magyar állam

A turizmusban 200 ezren dolgoznak, ezt a szektort érinti leginkább a koronavírus. A helyzet egyszerűsítése érdekében december 31-ig felfüggesztik az idegenforgalmi adót, a turizmus védelmére összesen 600 milliárd forintot szánnak. Létrehozták az Egészségügyi Innovációs Ügynökséget, amely a hazai gyógyszer- és gyógytermék-ipart támogatja. Palkovics szerint békeidőben sem lehet elhanyagolni ezt a szektort.

Kétezermilliárd forint értékben teremtenek kedvezményes hiteleket a vállalkozások részére.

Családvédelem:

  • meghosszabbítják a gyodra – fogyatékosokat ápolókat megillető támogatásra – vonatkozó határidőket, a veszélyhelyzet utáni második hónap végéig megmarad a mostani támogatás
  • családi pótlékra jogosultság  a veszélyhelyzet utáni hónap végéig jár
  • nagycsaládosok autóvásárlási programjában a határidőt a veszélyhelyzet megszűnését követő második hónap végéig lesz kitolva
  • módosítják a nyugdíjra és nyugdíjszerű ellátásokra vonatkozó határidőket
  • a 13. havi nyugdíjat fokozatosan hozzák vissza, jövő februárban egyheti plusznyugdíj lesz.

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...