fbpx
10.7 C
Kecskemét
2021. október 17., vasárnap

FRISS HÍREK

Palkovics tisztázta, mit is fizet ki az állam a cégeknek a rövidített munkaidőben

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden bemutatta a kormány újabb gazdasági csomagjának részleteit, de egyelőre még mindig nagyon sok kérdés van azzal kapcsolatban, hogy ez hogyan működik majd. A tisztázásban pedig a kormány és a miniszter kommunikációja sem segít, mert elég nehéz értelmezni az eddigi nyilatkozatok alapján, hogy akkor végül is milyen segítséget nyújt az állam, és kinek.

Az Index összeszedte, hogy eddig milyen állami intézkedések születtek a gazdaság megsegítésére.

Kedden például az egész magyar sajtó megírta a miniszter sajtótájékoztatójára alapozva, hogy a kormány a rövidített munkaidőben dolgozóknak egy bizonyos határon belül állja a fizetésük 70 százalékát.

KÉSŐBB VISZONT A MINISZTER ADOTT EGY INTERJÚT, AMIBŐL KIDERÜLT, HOGY EZ EBBEN A FORMÁBAN NEM IGAZ. 

Palkovics az Inforádió műsorában telefonon bejelentkezett, és igyekezett elmagyarázni a kormány programját. Ebből kiderült, hogy a kormány nem annak a bérnek a 70 százalékát támogatja, amit a dolgozó a rövidített munkaideje alapján megkap, hanem annak a 70 százalékát, amit nem kap meg: a cégeknek májustól jelentkezniük kell a járási munkaügyi hivatalnál, meg kell mutatniuk, hogy mennyivel csökkent a rendelésállományuk, és az állam a kieső részt támogatja. Erre konkrétan rá is kérdezett a műsorvezető. Ez így hangzott.

Hasonló cikkünk:  G7: A napilappiac a Fidesz kormányzása alatt szinte teljesen leépült

„Tehát nem az 5 nap 70 százalékát fizetik.

Nem, a kieső munkaidőt, amit a vállalat nem tud lefedni rendelésállománnyal.

Neki ezt meg kell mutatni, a járási munkaügyi osztályokhoz kell benyújtani ezeket a kérvényeket, neki meg kell mutatnia, hogy hogyan változtak a különböző számai, és a kieső munkaidőre vonatkozó bért, vagyis a költségének a 70 százalékát adja oda az állam.”

Az is kiderült az interjúból, hogy az állam azoknak a cégeknek hajlandó segíteni, amelyeknek a rendelésállománya maximum 50 százalékkal csökkent, egész pontosan 15 és 50 százalék között. Vagyis lehet, hogy lesz olyan cég, ahol a fizetések 15 százalékának a 70 százalékát fizeti az állam, máshol a fizetések felének 70 százalékát.

DE HA EGY CÉG A MEGRENDELÉSEINEK TÖBB MINT A FELÉT ELVESZTETTE, AKKOR NEM SZÁMÍTHAT TÁMOGATÁSRA, 

legalábbis így lehet értelmezni a miniszter szavait. Palkovics arról is beszélt, hogy bár Németországban a Kurzarbeit program, amire a magyart alapozzák, úgy működik, hogy ha a cég három napig tud munkát adni, akkor a másik kettőben otthon marad a dolgozó, a magyar kormány azt szeretné, ha a munkavállaló nem maradna otthon, hanem a gyárban tenne-venne, elvégezne olyan feladatokat, amikre amúgy nem volt idő, vagy képzést kapna a munkahelyén.

Hasonló cikkünk:  Orbán: kötelező oltás nem lesz, kivéve az egészségügyi dolgozóknak - szokásos pénteki interjú

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...