Visszavonja a kormány a polgármesteri jogkör korlátozásáról szóló törvényjavaslatot

0
Gulyás Gergely (Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu)
Hirdetés

Gulyás Gergely bejelentette, visszavonják a szerdára virradóra benyújtott törvényjavaslat erről szóló részét.

Továbbra is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatók a polgármesterek jogosítványai a veszélyhelyzet ideje alatt, a kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától

– nyilatkozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerda délután az MTI-nek.

A katasztrófavédelmi törvény alapján veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek a hatáskörét a polgármester (Budapesten a főpolgármester), illetve a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. A kedden beterjesztett kormányzati törvénymódosítási javaslat, azt írta volna elő, hogy a polgármester, a főpolgármester és a megyei közgyűlési elnök döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. Gulyás nyilatkozata szerint ettől a módosítástól tekintenek el.

Hirdetés

Ellenzéki politikusok és polgármesterek rögtön tiltakozni kezdtek a javaslat ellen, mondván, a Fidesz elvonná a demokratikusan megválasztott polgármesterek jogait, ezzel pedig nehezítené a koronavírus-járvány elleni védekezést. Karácsony Gergely főpolgármester az Indexnek azt mondta, hogy a kormány öncélúan likvidálná a települések önállóságát.

Vannak ügyek, amelyek csak akkor lesznek köztudottak, ha mi megírjuk ezeket.
Kérjük, támogassa munkánkat! A szabad sajtót.


1000 Ft5000 Ft10000 Ft


500 Ft1000 Ft3000 Ft