fbpx

FRISS HÍREK

Most is gyűjtik az aláírásokat Székelyföldért

- Advertisement -

Kezelje kiemelt figyelemmel az Európai Unió kohéziós politikája azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg – ezt szeretné elérni a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése.

A székelyföldi szervezet által szervezett polgári kezdeményezés egy évvel ezelőtt indult – melynek sikeréhez legkevesebb egymillió támogató aláírásra van szükség minimum hét uniós országból. A közvetlen demokrácia eszközével azt szeretnék elérni, hogy az Európai Unió fejlesztéspolitikáján belül kiemelt figyelmet kapjanak az olyan nemzeti, nyelvi, kulturális sajátosságokat őrző régiók, mint amilyen például a Székelyföld.

Nehezen indult az SZNT alulról jövő kezdeményezése

Az SZNT kezdeményezése nehezen tudott elindulni, ugyanis az Európai Bizottság először elutasította a nyilvántartásba vételt és azt, hogy elinduljon az aláírásgyűjtés, arra hivatkozva, hogy ebben a témában nem kezdeményezhet EU-s jogalkotást. Az Európai Törvényszéken, majd az Európai Bíróságon való évekig tartó pereskedéssel sikerült elérniük a székelyeknek, hogy végül elindulhasson az aláírásgyűjtés.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke / Forrás: maszol.ro

A magyarországi, az erdélyi és a felvidéki magyarok a legaktívabbak

A határidő órákon belül lejár, május 7-ével, és az online számláló szerint közel 800.000 aláírás gyűlt össze eddig. Emellett papíralapon is gyűjtik. A legtöbb támogatás Magyarországról érkezett, mintegy 600.000. Olyan hazai politikusok is aláírták, mint az LMP társelnöke, Keresztes László Lóránt, a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté, Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely, a Jobbik elnöke, Jakab Péter és a Momentum elnöke, Fekete-Győr András.

Hasonló cikkünk:  Egy kormányhatározat szerint tízmilliárdokat ad Magyarország Ukrajna fegyverutánpótlására

A gyűjtésben, az elmúlt 1 évben elsősorban civilek és magánszemélyek működtek közre a legaktívabban.

Romániából, Erdélyből az RMDSZ több mint 150.000 aláírással járult hozzá a gyűjtéshez. Erdélyi forrásunk alapján az SZNT kezében több mint 200.000 aláírás van. A szlovákiai magyarok is több tízezer aláírással segítették az SZNT akcióját.

Az 1 millió aláírás így is meglehet, mert az utolsó órákban is 2-3000 aláírás érkezik online, de kérdéses, hogy meglesz-e a hét EU tagállamból a szükséges minimum. És ez az a pont, ahonnan már külpolitikai kérdéssé válik az ügy. Több opció is felmerül, hogy miért nincs támogatottsága ennek a fontos közösségi kezdeményezésnek minimum hét EU-s országban. Nézzük: 1) a magyar kormány nem vállal konfliktust Székelyföldért a román kormánnyal szemben; 2) a különböző magyar politikai szervezeteknek, különösképpen a magyar kormányzópártnak nincs érdemi ráhatása, hogy külföldön is segítse az aláírásgyűjtést; 3) szokás mondani a politikában, hogy ami külpolitika, az lényegében belpolitikai célzattal születik.

Aki fontosnak tartja a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését és szolidaritást vállal a székelyföldi autonómia ügyével, az még megteheti ide kattintva.

Bővebben itt olvashat a Székely Nemzeti Tanácsról, illetve a nemzeti régiókról.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...