233 kecskemétit kértek fel a koronavírus szűrővizsgálatra

0
Kecskemét lakosai közül 223 előre kiválasztott személyt kértek fel, hogy vegyenek részt azt önkéntes és ingyenes szűrővizsgálaton.

Kecskemét lakosai közül 223 előre kiválasztott személyt kértek fel, hogy vegyenek részt azt önkéntes és ingyenes szűrővizsgálaton. – tájékoztat Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a közösségi oldalán.

Négy, orvosokat képző egyetem – a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem – és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével kérdőíves felméréssel támogatott szűrővizsgálatot indított a 14 éves és annál idősebb lakosok körében május 1. és 14. között.

A kutatás célja, hogy pontosan, az egész országra érvényes módon feltérképezze a koronavírus-fertőzés elterjedtségét. A naprakész tudományos adatok kulcsfontosságúak a járvány sikeres leküzdésében, az egészségügyi dolgozók munkájában és a megalapozott döntések meghozatalában egyaránt.

A személyek kiválasztása reprezentatív véletlen mintavételen alapult, amely lehetőséget ad arra, hogy korcsoportos és regionális bontásban is megismerjük hazánk népességének fertőzöttségét. A felvételben résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet is kitöltenek, így fontos információkhoz juthatnak a kutatást végzők többek között a kockázati tényezőkről.

Hasonló cikkünk  Az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését javasolják

A felvételre kijelölt személyek közvetlen értesítést, felkérő levelet kapnak Ügyfélkapun, telefonos megkereséssel vagy postai úton.

A szűrővizsgálatokra előre meghatározott helyszíneken és időpontokban kerül sor, de az idős, vagy beteg emberek esetén az otthonukban is elvégzik a szűrést.