Egy bírósági döntés, amely miatt bizakodhat a KecsUP is

0

Sokszor foglalkoztunk a témával, hogy egyelőre csak pénzért akarja kiadni nekünk a polgármesteri hivatal azokat a közérdekű adatokat, amelyeket kértünk. A hivatal, az önkormányzat és a polgármester média és PR szerződéseiről van szó.

Az adatvédelmi hatóság legutóbb arról tájékoztatott minket, hogy a hivatal megsértette a KecsUP közérekű adatok megismeréséhez fűződő jogát, és késleltette, hogy megsimerjük ezeket az adatokat.

Akkor azt a tájékoztatást kaptuk Péterfalvi Attila elnöktől, hogy értesítették a hivatalt, hogy részletezzék, miből áll össze a 103.820 forint és számolják ezt újra. Majd kaptunk egy levelet Kecskemét jegyzőjétől, hogy megint kiszámolták és újra ez az összeg jött ki, fizessünk, ha kellenek az adatok. Mikor a hivatal értesítette erről a hatóságot, az visszaírt, hogy mérsékeljék a költséget.

A Transparency International hasonló esetben nyert pert

A hatóság nekünk küldött tájékoztatójában is az szerepel, ami egy friss bírósági döntésben is. A Transparency Internetional (TI) pert nyert az EMMI-vel szemben. A minisztérium ugyanis több, mint 3 millió forintért adott volna ki közérdekű adatokat a szervezetnek. Perre vitték, mert szerintük nem indokolták, miért is kellene ennyit fizetni, és megnyerték a pert. A bíróság kimondta, hogy a minisztérium nem kérhet ezekért pénzt. A TI szerint a jogerős ítéletben kimondták:

  • A közfeladatot ellátó szerveknek a közérdekű adatigénylések teljesítésekor alapesetben a normál napi működés keretében ingyenesen kell az igényelt adatokat az állampolgárok rendelkezésére bocsátaniuk.
  • Az adatigénylés teljesítése bizonyos mértékű munkaerőráfordítást szükségképpen igényel, amely a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő alapjog intézményi biztosításának a velejárója
  • Az adatigénylés teljesítése vonatkozásában nem bír jelentőséggel az adatkezelő belső szervezeti felépítése, belső szabályzata, ugyanis ezek értékelése … ahhoz vezethetne, hogy az adatkezelőnek ténylegesen lehetősége nyíljon arra, hogy … az Alaptörvényben biztosított közérdekű adatok megismeréshez való jogot korlátozza.
Hasonló cikkünk  Kecsup.hu: A biztos pont

Ez pedig nagyban összecseng azzal a hatósági tájékoztatással, amit mi is megkaptunk a mi ügyünkben. Vagyis ha továbbra sem kapjuk meg az adatokat ingyen, akkor jó esélyeink lehetnek egy bírósági perben a polgármesteri hivatallal szemben.

Közben elkezdtük átnézni azokat az adatokat, amelyeket kötelező feltenni a városháza honlapjára. Ezek az 5 millió feletti szerződések. Így találtunk rá például arra, hogy a KEOL.hu mint “független hírportál” önkormányzati milliókért számol be bizonyos városi eseményekről.

Önkormányzati milliókért ír városi eseményekről a KEOL.HU