fbpx
1.1 C
Kecskemét
2023. január 29., vasárnap

FRISS HÍREK

Ellehetetlenülnek az önkormányzatok a Semjén-féle törvényt követően a TÖOSZ szerint

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, ami a magyar önkormányzatok több mint 50%-át képviseli sajnálattal vette tudomásul, hogy a kormány nem vette figyelembe a hétfői egyeztetésen tett javaslataikat, mielőtt kedd este Semjén Zsolt beterjesztette azt a törvényjavaslatot, ami az egész országban általánossá tenné a gödi modellt. Ennek értelmében a kormány különleges gazdasági övezetté nyilváníthatná azokat a területeket, ahol legalább ötmilliárd forintos, kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű beruházás zajlik. A területet a fideszes többségű megyei önkormányzatok kapnák meg az ott beszedett iparűzési adóval együtt.

Kecskemétre nézve ez azt jelentené, ha a kormány úgy döntene a jövőben, hogy a várost különleges gazdasági övezetté nyilvánítja (hiszen a város autóipari központ), akkor a város iparűzési adóbevétele átkerülne Bács-Kiskun megye önkormányzatához. A város 12 milliárd forint iparűzési adóbevétellel kalkulált eredetileg 2020-ban, ami a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaeséssel már biztosan 1,5 milliárddal kevesebb lesz, mint arról beszámolt hét elején Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

Hasonló cikkünk:  Januártól több kedvezmény is illeti a 30 évnél fiatalabb anyákat
Hasonló cikkünk:  Az Alföld sokszínű élőhely, új pókfajt is találtak

A TÖOSZ a következő véleményt fogalmazta meg a törvényről:

a helyi adóbevétel megyei önkormányzatok részére való biztosítása a bevételek szakmai szempontokon túli, szubjektív, önkényes települések közötti elosztásának lehetőségét is eredményezhet, amely az adott települési önkormányzat működésének ellehetetlenüléséhez, a közszolgáltatások színvonalának csökkentéséhez, az önkéntes feladatvállalás lehetőségének megszűnéséhez vezethet.

Továbbá

a hazánkban 1990-ben létrejött önkormányzati rendszer jelenlegi struktúrája is megbillen, gyengül az egyes helyi – területi és települési – önkormányzatok közötti mellérendeltségi viszony.

A kormány elvenné az önkormányzatoktól az iparűzési adóbevételt – különleges gazdasági övezetek jönnek létre

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...