fbpx
18.2 C
Kecskemét
2024. március 28., csütörtök

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Hitelből és ingatlanértékesítésből stabilizálná Félegyházát a fideszes polgármester

- Advertisement -

A kiskunfélegyházi önkormányzat fizetőképességének megőrzése érdekében 400 millió forint likvid hitel felvételét hagyta jóvá saját hatáskörben Csányi József, Kiskunfélegyháza fideszes polgármestere a veszélyhelyzetre vonatkozó kormányrendeletre hivatkozva. A hitel futamideje december 31-ig tart, ami kamatostul betervezésre kerül az éves városi költségvetésbe – derül ki a polgármester által, május 21-én elfogadott pénzügyi stabilitásról szóló határozatból.

A hitelfelvételen kívül továbbá városi ingatlanokat bocsátanak árverésre több mint 300 millió forint értékben a város pénzügyi stabilitásának megteremtése céljából.

A Veled a Városunkért ellenzéki szövetség képviselői nem támogatták sem a hitelfelvételt, sem az ingatlanok eladását, mert szerintük:

a polgármesteri előterjesztés ugyanis 10 év után újra eladósodást, értékes belvárosi ingatlanok, üzlethelyiségek áron aluli értékesítését tartalmazza.

Milyen épületeket adna el a polgármester?

Árverésre bocsátották többek között a volt katonai élelmiszerraktár épületét az Izsáki úton, aminek a kikiáltási ára 81,4 millió forint. A Kossuth utcai irodát körülbelül két éve újították fel, aminek bérleti díja 36 ezer forint/nm/év. A tavaly felújított egészségközpont földszintjén lévő gyógyszertártól is megszabadulna az önkormányzat. A város egyik legnagyobb egészségügyi beruházása során az önkormányzat egymilliárd forint saját forrásból újította fel az évek óta üresen álló rendelőintézet épületét.

1 éve adták át a felújított Egészségközpontot / Fotó: Pozsgai Ákos – baon.hu

Árverésre kerül továbbá egy központi fekvésű ingatlan a Holló Lajos utcában; az egykori Waldorf óvoda épülete; egy földterület, illetve egy ingatlan az ipari területen.

Az ellenzék szerint most fizeti meg a fideszes városvezetés az önkormányzati választásokat

Horváth Tamás ellenzéki képviselő szerint:

„A jelenlegi pénzügyi zűr egyik, hanem a legfontosabb oka, az a bizonyos fránya önkormányzati választás illetve annak járuléka, a mindent meg kell csinálni, bármi is legyen az ára. Százmilliókkal túlköltött nagyberuházások, csillogó-villogó népünnepélyek, amik szintén nem két forintos mutatványok voltak. Most pedig eljött a nadrágszíj szindróma. A Fidesz még húz is rajta egy jókorát, az adóinkból is vesz el, mondván kell az a gazdaságvédelmi alapban.”

– olvasható a Veled a Városunkért közösségi oldalán.

A kormány több mint 100 millió forintot vont el Kiskunfélegyházától

Csányi József egy hónappal ezelőtt így nyilatkozott arról a Petőfi Népének, hogy a kormány elvonta a gépjárműadót a helyi önkormányzatoktól a járványügyre hivatkozva:

„a járványüggyel kapcsolatos védekezést a városnak a saját bevételeiből kell finanszíroznia, miközben az állam elvonta a gépjárműadó-bevételt, ami éves szinten több mint százmillió forintot jelent Kiskunfélegyháza esetében. Ugyanakkor azt sem tudjuk, milyen további adóbevétel-csökkenéssel számoljunk, hiszen azoknál a vállalkozásoknál is 20–30 százalékos a visszaesés, amelyeket a legkevésbé érint a koronavírus-helyzet.”

A félegyházi ellenzéki szövetség az eladósodás veszélye mellett

azt is kikifogásolta, hogy nem kaptak kellő információt, és mindössze egy napjuk volt véleményezni az előterjesztést.

A hitelfelvételről és az árverésre kijelölt ingatlanokról szóló polgármesteri döntést nem verték nagy dobra

A polgármesteri határozatot nem verték nagy dobra, ugyanis a döntést követő ötödik napon (ezen cikk írása közben) sem találni hírt a hitelfelvételről és az ingatlanok eladásáról, sem a város honlapján, sem a település hivatalos közösségi oldalán, sem a Félegyházi Közlönyben, illetve a polgármester kampány oldalán sem,  a Csányi József legyen Félegyháza polgármestere facebook oldalon.

A határozat szövegét megkapta szerkesztőségünk, amit szó szerint közlünk benne a hitelről és az eladásra kijelölt ingatlanokról:

KISKUNFÉLEGYHÁZA VÁROS POLGÁRMESTERE

J/55-7/2020. Kiskunfélegyháza Város Polgármestere
74/2020. (V.21.) önkormányzati határozata
Pénzügyi stabilitás biztosítására vonatkozó intézkedések jóváhagyásáról

H A T Á R O Z A T

2020. Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete nevében és előzetes véleménye alapján – a 40/2020. (III.11.) Korm. rendeletben Magyarország egész területére kihirdetett veszélyhelyzetben – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46 § (4) bekezdésében meghatározott jogkörömben eljárva az alábbi határozatot hozom:

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat fizetőképességének megőrzése érdekében számlavezető pénzintézeténél, az Bank Nyrt–nél, 2020. évben 400.000.000 Ft likvid hitel felvételét hagyom jóvá.

A likvid hitel felvételének feltételei és kondíciói:

  • A hitelkeret pontos összege: 400.000.000 forint.
  • A hitel futamideje: 2020. június 1. – 2020. december 31.
  • Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat polgármestere vállalja, hogy a hitelt és járulékait a futamidő alatti költségvetésébe betervezi, a hitelt és annak kamatait visszafizeti.
  • Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat polgármestere a hitel és járulékai fedezetéül az OTP Bank Nyrt.-nek a hitel biztosítékául felajánlja a helyi adókból származó bevételeit, mely bevételek összegét az OTP Bank Nyrt a hitel igénybevételéből eredő tartozás törlesztésére fordíthatja.
  • Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat polgármestere felhatalmazza az OTP Bank Nyrt-t, illetve hozzájárul ahhoz, hogy amennyiben a hitel futamideje alatt az Önkormányzat Fizetési Számláján a szerződés alapján esedékessé váló fizetési kötelezettségeinek teljesítéséhez nem áll rendelkezésre a szükséges fedezet, úgy annak biztosítása érdekében az Önkormányzat a helyi adók fogadására szolgáló számláiról a szükséges összeget a Bank a Fizetési Számlára haladéktalanul átvezesse. A helyi adó bevételekre jelzálogszerződés kerülhet megkötésre.
  • Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat polgármestere az OTP Bank Nyrt. részére a más pénzügyi intézménynél vagy a Magyar Államkincstárnál vezetett, vagy a későbbiekben megnyitásra kerülő valamennyi fizetési számlájára (beleértve a Fizetési Számlát és az egyéb számlákat) ahol ezt jogszabály nem zárja ki, felhatalmazáson alapuló beszedési megbízást biztosít az OTP Bank Nyrt. követelései teljesítése érdekében.
Hasonló cikkünk:  Romantikázó kanalasgémeket kaptak lencsevégre a Kiskunsági Nemzeti Parkban

II/1.
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata árverésen történő értékesítésre kijelöli az 1/1 arányban önkormányzati tulajdonú Kiskunfélegyháza, 4731 hrsz. számú, természetben az Izsáki út 1/C szám alatt található, 7660m2 nagyságú ingatlant.

II/2.
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat a II/1. pontban meghatározott ingatlan árverésen történő értékesítéséhez az árverésen alkalmazandó induló kikiáltási árat nettó 81.400.000,- Ft összegben határozza meg.

III/1.
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat árverésen történő értékesítésre kijelöli az 1/1 arányban önkormányzati tulajdonú Kiskunfélegyháza, 329/A/22 hrsz. számú, természetben a Kossuth u. 6. szám alatt található, 151m2 nagyságú ingatlant.

III/2.
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat a III/1. pontban meghatározott ingatlan árverésen történő értékesítéséhez az árverésen alkalmazandó induló kikiáltási árat nettó 57.200.000,- Ft összegben határozza meg.

IV/1.
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat árverésen történő értékesítésre kijelöli az 1/1 arányban önkormányzati tulajdonú Kiskunfélegyháza, 3187 hrsz. számú, természetben a Dr. Holló Lajos u. 11. szám alatti ingatlant.

IV/2.
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata dönt a Kiskunfélegyháza, 3187 hrsz. számú Dr. Holló Lajos u. 11. szám alatti ingatlan – adás-vételt megelőzően – önkormányzati közfeladatból történő kivonásáról, ennek megfelelően a Kiskun Múzeum Alapító okiratának módosításáról.

IV/3.
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat a IV/1. pontban meghatározott ingatlan árverésen történő értékesítéséhez az árverésen alkalmazandó induló kikiáltási árat nettó 50.500.000,- Ft összegben határozza meg.

V/1.
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata dönt a Kiskunfélegyháza, 331/4 hrsz. számú, természetben a Korond u. 5. szám alatt található ingatlan társasházzá történő alakításáról úgy, hogy az ingatlanban található 151,18 m2 nagyságú üzleti célú üzlethelyiség önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlanná alakuljon, míg az ingatlan fennmaradó része szintén önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlanná válik és e két önálló albetét fogja alkotni a társasházat. A társasházi alapító okiratban az üzlethelyiség egészségügyi célú hasznosítási kötelezettségét szerepeltetni kell. 

V/2. pont
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat – a társasházi alapító okirat elfogadását követően – árverésen történő értékesítésre kijelöli az 1/1 arányban önkormányzati tulajdonú Kiskunfélegyháza, Korond u. 5. szám alatti ingatlanból önálló helyrajzi számmal kialakítandó 151,18m2 nagyságú üzleti célú üzlethelyiség ingatlant.

V/3. pont
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat az V/2. pontban meghatározott üzlethelyiség ingatlan árverésen történő értékesítéséhez az árverésen alkalmazandó induló kikiáltási árat nettó 45.000.000,- Ft összegben határozza meg.

VI/1.
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat árverésen történő értékesítésre kijelöli az 1/1 arányban önkormányzati tulajdonú Kiskunfélegyháza, 5406 hrsz. számú, természetben a Dr. Holló Lajos u. 16. szám alatt található, 2246m2 nagyságú ingatlanból lekerített, telekalakítási eljárás után kialakuló, kb. 370m2 nagyságú ingatlanrészt a rajta található 206,7m2 nagyságú irodaépülettel.

VI/2.
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat a VI/1. pontban meghatározott ingatlan árverésen történő értékesítéséhez az árverésen alkalmazandó induló kikiáltási árat nettó 24.000.000,- Ft összegben határozza meg.

VII/1.
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat árverésen történő értékesítésre kijelöli az 1/1 arányban önkormányzati tulajdonú Kiskunfélegyháza, 52 hrsz. számú, természetben az Arad u. 10. szám alatt található, 732m2 nagyságú ingatlant.

VII/2.
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat a VII/1. pontban meghatározott ingatlan árverésen történő értékesítéséhez az árverésen alkalmazandó induló kikiáltási árat nettó 20.000.000,- Ft összegben határozza meg.

VIII/1.
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat árverésen történő értékesítésre kijelöli az 1/1 arányban önkormányzati tulajdonú Kiskunfélegyháza, 942/3 hrsz. szám alatt található, 9448 m2 nagyságú ingatlant.

VIII/2.
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat a VIII/1. pontban meghatározott ingatlan árverésen történő értékesítéséhez az árverésen alkalmazandó induló kikiáltási árat nettó 15.000.000,- Ft összegben határozza meg.

IX/1.
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat árverésen történő értékesítésre kijelöli az 1/1 arányban önkormányzati tulajdonú Kiskunfélegyháza, 2172/7 hrsz. számú, természetben a Liget utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca között található, 1098m2 nagyságú ingatlant.

IX/2.
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat a IX/1. pontban meghatározott ingatlan árverésen történő értékesítéséhez az árverésen alkalmazandó induló kikiáltási árat nettó 12.900.000,- Ft összegben határozza meg.

  1. Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata dönt arról, hogy a határozatban kijelölt ingatlanok értékesítésből befolyó bevételt csak önkormányzat pénzügyi, működési stabilitásának fenntartására lehet felhasználni. Az érvényben lévő veszélyhelyzeti intézkedések miatt a vételár megfizetésére az adásvétel megkötésétől számított 90 nap engedélyezhető. Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata fenntartja a jogot a fenti ingatlanok árverési eljárásainak indoklás nélküli visszavonására.

Felhatalmazza a Vagyongazdálkodási Osztályt a kijelölt ingatlanok Vagyonrendelet szerinti árverésen történő értékesítésének lefolytatására, továbbá a Polgármestert a társasházi alapító dokumentumok, a Kiskun Múzeum alapító okirat módosítására, a telekalakítási dokumentumok és az adásvételi szerződések aláírására.

Felelős:
Csányi József polgármester
Dr. Faragó Zsolt jegyző
Kisné Drubi Anikó pénzügyi osztályvezető
Dr. Alács Miklós vagyongazdálkodási osztályvezető

Határidő:        2020. december 31.

Erről értesül:
Polgármesteri Hivatal Vagyongazdálkodási Osztálya
Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztálya
Képviselő-testület tagjai.

Kiskunfélegyháza, 2020. május 21.

 

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...