fbpx

FRISS HÍREK

Hónapok óta szennyvíz csöpög egy többlakásos épület plafonjáról

- Advertisement -

Dühösen kereste meg szerkesztőségünket az egyik Akadémia körúti többlakásos épület egyik lakója. Fotókkal illusztrált levelében leírta, hogy hónapok óta valami – ami olykor büdös – csöpög a folyosóra a bejárati ajtó közelében. A helyszínen magunk is ezt tapasztaltuk, és láttuk azokat a vödröket, amelyeket a lakók tettek oda és ürítik, ha megtelnek. Mivel a csöpögés nem mindig ugyanoda esik, ezért az edények mellé is csöpög, így a folyosón is folyik a víz. Már rutinosan lépik át a tócsát.

Nem igaz, hogy nem lehet ezt megcsinálni. Már többször szóltunk, de nem történik semmi. Fel vagyunk háborodva, mert nem is tudjuk mi csöpög, de érezzük, hogy büdös, esetleg fertőzhet is, különösen a járvány idején nem szerencsés, ha még pluszban ilyesmitől kell félnünk – mondta mérgesen a lakó.

A végén az lesz, hogy nem fizetünk közös költséget! – tette hozzá egy másik itt lakó.

A bejárati ajtó akkor is nyitva volt, amikor érkeztünk, és gyakran így van, hogy a szag ne töltse meg a lépcsőházat.

Lakásfenntartó: nem minden rajtunk múlik

Az épület a Széchenyivárosi Lakásfenntartó Szövetkezethez tartozik. A lakóépületek a szövetkezet tulajdonát képezik, a lakások magántulajdonban vannak. Az épület üzemeltetését, karbantartását és a lakóközösség által megszavazott felújításokat a szövetkezet intézi a lakástulajdonosok által befizetett közös költségből.

Ilyen volt a lépcsőházak felújító festése is az év elején, amely során észlelték, hogy valami nincs rendben, csöpög a víz az előtérben. Ki is bontották a mennyezetet, és a tönkrement csőszakaszt kicserélték, de az ázás nem szűnt meg. A beázások feltárásához -ha nem egyértelmű a forrása- be kell jutni a lakásokba is, amihez elengedhetetlen a lakástulajdonosok közreműködése. A lakásszövetkezeti törvény és a szövetkezet alapszabálya szerint is a tulajdonos tűrni köteles, hogy a lakásába bemenjenek, és az esetleges bontásokat is el kell viselnie, természetesen az okozott kár megtérítése mellett.

Amennyiben a lakástulajdonosok együttműködnek, a megoldás is gyorsabban megvan. Itt azonban számos nehezítéssel találkozott a szövetkezet. Volt olyan lakástulajdonos, aki a lakásában található hibát nem javíttatta ki, csak a szövetkezet közreműködésével tudták megszüntetni a problémát, és olyan is volt, aki mind a bejutást, mind pedig a bontási munkálatok megkezdését lassította – tudtuk meg dr. Virág Krisztánától, a szövetkezet elnökétől. Mint mondta, folyamatosan dolgoztak a megoldáson, vízszerelő legalább hat alkalommal járt az épületben. Utolsó alkalommal -március elején- nem jelentkezett a csöpögés, és a meglévő folt is már kiszáradt, vagyis hosszabb ideje megszünt az ázás. Ezért a szakember nem bontotta meg a falat (a szükségtelen bontást a biztosító sem téríti), de elérhetőségét is meghagyva a beázás ismételt megjelenése esetére kérte a lakástulajdonosok jelzését – tájékoztatta hírportálunkat az elnök. Március elejétől május 4-ig ilyen bejelentés sem a szakember, sem pedig a szövetkezet felé nem érkezett – tudtuk meg. Az ismételt bejelentést követően azonnali intézkedés történt, hogy az érintett lakásokba bejussanak a szerelők és a hibát feltárják – nyilatkozta dr. Virág Krisztina.

Hasonló cikkünk:  Volt kormánypárti politikus cége építené a kecskeméti kamionparkolót

A jövő hétre megszűnik a csöpögés -állítja a szövetkezet

Mint megtudtuk, tegnap sikerült megtalálni a csöpögés helyét, amely közös szakaszon van, de egy lakásban bontani kellett a feltáráshoz, és a javításhoz is szükség lesz itt további bontásra. A jövő hétre a csöpögés meg fog szűnni – tette hozzá a Széchenyivárosi Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke.

Dr. Viráh Krisztina elnök jogosnak tartja, hogy bosszankodnak a csöpögés miatt a lakók, és azt is elismerte, hogy nem ivóvíz csöpög, de hozzátette, hogy az ilyen eseteknél nagyon fontos a lakástulajdonosok megfelelő együttműködése.

Dr. Virág Krisztina, a Széchenyivárosi Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke

Időzített bombákon ülnek a társasházak

Az elnök szerint a szennyvíz elvezetése az egyik időzített bomba, amelyen ülnek a társasházak. A másik pedig a villamos hálózat. Kb. 40-50 éve épült házakról van szó, így még az eredeti beépített anyagok vannak a falakban. Csak idő kérdése, hogy mikor jönnek a bajok.

A kezelésükben egy olyan épület van, ahol a vezetékrendszer cserélése mellett döntöttek, de ez óriási bontással jár. Viszont meg kell tenni, ha baj van. A javítási munkák és a kisebb felújítások még beleférnek az összegyűjtött közös költségbe, de a nagyobb felújítások általában nem. Ilyenkor a lakóknak a zsebükbe kell nyúlni, szükség esetén hitelt kell felvenni a közösségeknek – nyilatkozta a szövetkezeti elnök.

Hozzátette, hogy az ilyen esetekre gondolva szerencsés, ha a lakók korábban úgy döntöttek, hogy vállalnak valamivel magasabb közös költséget. Ez lényegében egy megtakarítás, és van mihez nyúlni, ha pénzre van szükség. Ha viszont nincs így, vagy még ez sem elég, akkor nem lehet elkerülni a közös költség megemelését.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...