fbpx
8.6 C
Kecskemét
2021. október 18., hétfő

FRISS HÍREK

Kihajtották a szürkemarhákat az alpári legelőre

Több, mint háromszáz szürkemarhát hajtottak ki hétfő délelőtt az alpári rétre. Az üszők és a bivalyok még a téli szálláshelyen maradtak – adta hírül az lcafe.hu internetes hírportál.

A tiszaugi Földvári Lászlónak ezernél is több szürkemarhája és mintegy százötven bivalya van, amelyek három gulyában vannak elhelyezve. Az egyik csapatot már kihajtották a rétre legelni, a többit majd később. Eddig a tiszaalpári téli szálláson voltak az állatok. A kihajtást két részletben végezték. A Lakitelekkel és környékével foglalkozó portál szerint először az egyik karámból hajtották ki az állatokat, az öt kilométerre lévő nyári szállásra, majd pedig a másikból. Másfél óra alatt új helyükre értek.

Ilyenkor az a szokás, hogy emberek mennek az állatok előtt, így nem csak mutatják az utat, de a sebességet is ők határozzák meg. Hátul szintén vannak emberek, akik arra figyelnek, hogy nehogy elkóboroljon, vagy lemaradjon egy borjú – számolt be az lcafe.hu.

Hasonló cikkünk:  Kerékpárok után a parkoló autókban is károkat követtek el - a szabadszállási polgárőrséggel beszélgettünk

lcafe.hu/Szentirmay Tamás

Korábban mindig április 24-én, Szent György napján hajtották ki a szarvasmarhákat a legelőkre. Most már egy kicsit később. Ennek egyik oka, hogy május elseje előtt nem lehet a nemzeti park területére kihajtani őket. A másik az, hogy az aszály miatt kevesebb volt a fű, nem lett volna értelme átterelni a marhákat a nyári helyükre.

Hasonló cikkünk:  Reakciók egy szabadszállási eseményről - ki a város életében a meghatározó és ki nem?

Az üszőket és a bivalyokat később hajtják ki a legelőre, de azokat Ópusztaszerre. A távolság miatt az nagyobb szervezést igényel.

Szentirmay Tamás fotóit a lcafe.hu oldalon nézhetik meg.

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...