fbpx
14.1 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Kilenc webáruház a koronavírusra hivatkozva próbált később szállítani

- Advertisement -

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség felhívást intézett kilenc Bács-Kiskun megyei vállalkozáshoz az általuk alkalmazott általános szerződési feltételek módosítása végett, ugyanis az érintett cégek és vállalkozók a koronavírus-járványra hivatkozással tisztességtelen szerződési feltételeket határoztak meg a velük szerződő vásárlók számára – írja a 24.hu.

A főügyészség kilenc kecskeméti, soltvadkerti, kalocsai, bajai és lajosmizsei cégnek, illetve egyéni vállalkozónak vizsgálta meg az általános szerződési feltételeit. E cégek és vállalkozók többek között szerszámok, elektronikai termékek, lakberendezési tárgyak, környezetbarát termékek és babaholmik kereskedelmével foglalkoznak, aminek érdekében webáruházat nyitottak.

A vizsgálat megállapította, hogy e vállalkozások a koronavírus-járványra hivatkozással tisztességtelen általános szerződési feltételeket is megállapítottak. Ez abban nyilvánult meg, hogy a cégek a koronavírus miatt kihirdetett vészhelyzetet, valamint a különleges jogrend során hozott intézkedéseket olyan előre nem látható, ún. „vis maior” eseményként határozták meg, ami részükről megakadályozhatja vagy késleltetheti a szerződések teljesítését, és kizárták a felelősségüket az ilyen helyzetekben.

Hasonló cikkünk:  Ultramaratont teljesített a nyárlőrinci jegyespár (galériával)

Ezen kívül az érintett cégek az egyoldalúan meghatározott szerződési feltételeikben megfosztották a fogyasztókat attól, hogy szerződésszegés esetén a polgári jog szerinti jogaikat (elállás a szerződéstől, kártérítés kérése) gyakorolhassák. Ezzel a jóhiszeműség és a tisztesség követelményét megsértve tisztességtelen általános szerződési feltételeket állapítottak meg.

A főügyészség perelhárító kezdeményezésként felhívást juttatott el az érintett cégekhez, hogy módosítsák vagy töröljék a kifogásolt szerződési feltételeket. Ha ezt a cégek a megadott határidőn belül önkéntesen nem teszik meg, akkor a főügyészség pert indít az érintett vállalkozások ellen a Kecskeméti Törvényszéken. Ebben az esetben az ügyész a keresetében a kifogásolt szerződési feltételek érvénytelenségének a megállapítását kérheti a bíróságtól.

Hat cég az ügyészi felhívás szerint már törölte vagy korrigálta a kifogásolt általános szerződési feltételeket.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Elstartolt a kecskeméti kampány, mutatjuk, kik jelentették be eddig a polgármesterjelöltjüket

Minden bizonnyal még többen lesznek a kecskeméti polgármesterjelöltek, de nyilvánosan eddig a Fidesz-KDNP, a Mi Hazánk és a Szövetség...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...