Mellékvonali fűnyíró: újra berántva Bács-Kiskun megyében is

0
Vasútvonalakat számolnának fel a járvány alatt / Fotó: Lakitelek - mapionet.hu

A járványhelyzet ürügyén, drasztikus vasúti járatritkításra készül az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Közlekedéstudományi Intézet (KTI). Június 6-tól 34 vonalon megszüntetik a vonatok jelentős részét, egy részük helyett pótlóbuszokat fognak közlekedtetni
– a RegionalBahn értesülése szerint.

A felvetés politikailag érzékeny pontot érint, mivel az MSZP‒SZDSZ-kormány alatt a Fidesz még ellenezte a bezárásokat, majd amikor kormányra kerültek, több vonalon vissza is állították a személyforgalmat. A Pesti Hírlap meg nem nevezett forrásból úgy értesült, hogy ezek ismét bezárásra kerülhetnek.

Bács-Kiskun megyében a tervezett csökkentések után:

  • Lakitelek–Kiskunfélegyháza: 2 vonatpár és vonatpótló buszok
  • Lakitelek–Kecskemét: 2 vonatpár és vonatpótló buszok
  • Kiskunfélegyháza–Szentes: 2 vonatpár és vonatpótló buszok

Hogy miért?

A RegionBahn szerzője szerint – a kormány valódi célja, hogy további színvonalcsökkentéssel a közeljövőben teljesen megszüntesse a mellékvonalak jelentős részét.

A RegionBahn közlekedési portál álláspontja az, hogy a regionális közlekedés ügyében hosszútávú koncepcióra van szükség, amit így indokolnak:

Hasonló cikkünk  Zár Magyarország - Itt a digitális oktatás, zárnak üzletek, szolgáltatók

a jelenlegi helyzet azért kedvezőtlen, mert a mellékvonalak nagy részén elavult járművek közlekednek lassan, ritkán, kevés utassal. Erre azonban nem a járatritkítás és a vonalbezárás a megoldás, hanem számos régióban a vasútvonalak fejlesztése, a sűrű, ütemes menetrend bevezetése és korszerűbb járművek beszerzése. Így sokkal versenyképesebb eljutási lehetőséget biztosítanának a vonatok a falvak, kisvárosok lakóinak, mint a volánbuszok.

Újra megpendítették a vasúti szárnyvonalak bezárását