fbpx
8.7 C
Kecskemét
2024. április 24., szerda

FRISS HÍREK

Se klíma, se ventilátor nem lehet a vendéglátóhelyeken

- Advertisement -

Betiltotta a ventilátorokat és a belső levegőt keringtető klímák használatát a vendéglátásban a kormány – hívta fel a figyelmet a VGF&HKL szaklap.  A rendelet oka valószínűleg az, hogy a koronavírusnak túlélést biztosító kiköhögött nyálcseppecskék terjedését megakadályozzák a sok embert kiszolgáló nyilvános helyeken. Kínában egy kantoni étterem légkondicionáló berendezése szerepet játszott a vírus elterjesztésében.

Vendéglátó üzletben „kizárólag a külső levegő beszívással rendelkező hűtő-fűtő berendezés használható” – írja elő a 2020. május 16-án kelt kormányrendelet, vagyis „a belső levegőkeringetésű berendezés használata tilos”.

Klímát is csak akkor lehet használni, ha az kintről behozott levegőt fúj, illetve ha a teremben tárolt étel állagmegóvására szolgál, vagy UV-sterilizáló technológiával van felszerelve.

A VGF&HKL szaklap szerint a legtöbb ún. split rendszerű, kétkörös légkondicionáló berendezés a levegőt nem szívja be kívülről, csak a külső és a belső levegő közötti hőcserét végzi. A három körös, középen vizet keringtető ún. fan-coilok sem végeznek levegőcserét.

Hasonló cikkünk:  Demeter Szilárd hat múzeum irányítását is megkapja

A tiltás nyomán tehát leginkább az éttermek teraszain lesz érdemes tartózkodni a meleg időben.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...