Se klíma, se ventilátor nem lehet a vendéglátóhelyeken

0
Tilos a szobai levegőt visszafújni (Grafika: Commons.wikimedia.org)

Betiltotta a ventilátorokat és a belső levegőt keringtető klímák használatát a vendéglátásban a kormány – hívta fel a figyelmet a VGF&HKL szaklap.  A rendelet oka valószínűleg az, hogy a koronavírusnak túlélést biztosító kiköhögött nyálcseppecskék terjedését megakadályozzák a sok embert kiszolgáló nyilvános helyeken. Kínában egy kantoni étterem légkondicionáló berendezése szerepet játszott a vírus elterjesztésében.

Vendéglátó üzletben „kizárólag a külső levegő beszívással rendelkező hűtő-fűtő berendezés használható” – írja elő a 2020. május 16-án kelt kormányrendelet, vagyis „a belső levegőkeringetésű berendezés használata tilos”.

Klímát is csak akkor lehet használni, ha az kintről behozott levegőt fúj, illetve ha a teremben tárolt étel állagmegóvására szolgál, vagy UV-sterilizáló technológiával van felszerelve.

Hasonló cikkünk  Fogalmuk sincs a magyaroknak, hány halálos áldozata van a koronavírusnak

A VGF&HKL szaklap szerint a legtöbb ún. split rendszerű, kétkörös légkondicionáló berendezés a levegőt nem szívja be kívülről, csak a külső és a belső levegő közötti hőcserét végzi. A három körös, középen vizet keringtető ún. fan-coilok sem végeznek levegőcserét.

A tiltás nyomán tehát leginkább az éttermek teraszain lesz érdemes tartózkodni a meleg időben.