fbpx
2.2 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Sok családos és női munkavállaló is elvesztette az állását a válságban

- Advertisement -

Minden tizedik munkavállaló elveszítette az állását a járvány hatására az Ipsos friss felmérése szerint. A férfiak körében 7%, míg a nők esetében közel 13% ez az érték. Az emberek 9%-a mondta azt, hogy megszűnt a munkája a válsághelyzet miatt.

Mindeközben a 281 ezer álláskereső több mint 45%-a nem kapott pénzbeli támogatást – többek között ez derült ki a most megjelent, márciusra vonatkozó munkanélküliségi adatokból. A hónapban közel 60 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes járási/kerületi hivatalnál.

Három hét csúszással, de megjelentek a részletes magyar munkanélküliségi adatok, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján most megjelent, április 14-i dátumozású dokumentum szerint 2020. márciusban a foglalkoztatók 1 098 személyt érintő csoportos létszámleépítést jelentettek be az előző havi 363 után. Ez azt jelzi, hogy a veszélyhelyzet kihirdetés után azonnal megkezdődött a leépítési hullám.

A legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők a leginkább érintett csoport, negyedük munkája vagy munkahelye szűnt meg az elmúlt hónapokban (25%).

Az otthoni munkavégzés az aktív munkavállalók összesen 42%-át jellemzi, ám az iskolai végzettség függvényében ez esetben is szignifikáns különbségek tapasztalhatók: tíz diplomás közül hat él a home office lehetőségével (58%), míg a legfeljebb általános iskolai tanulmányokat végzett munkavállalók mindössze negyede (24%). Legnagyobb arányban (63%) a budapestiek tudnak részben vagy teljesen otthonról dolgozni jelenleg.

Hasonló cikkünk:  Az Európai Bizottságnak megvan az a luxusa, hogy a tényeket nézze

Az Ipsos április elején publikált jelentése arról tanúskodott, hogy a magyarok 7%-ának szűnt meg a munkája, munkahelye a koronavírus-járvány hatására. Az állásukat a Covid-19 vírus gazdaságra gyakorolt hatásai következtében elvesztő munkavállalók körében felülreprezentáltak a nők (13%-uk vesztette el munkáját), a főiskolai végzettséggel nem rendelkezők és a családosok (10%-10%). A középső régióban élők és a diplomások az országos átlagnál magasabb arányban tudják munkájukat home office jelleggel folytatni (42% és 51%).

Többet ide és ide kattintva tudhat meg a portfolio.hu összeállítása alapján.

Kahán Sára festménye. Cím: Munkanélküliek, 1932

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...